Agentura ochrany přírody a krajiny: Zaniklé brdské obce připomenou nově vysazené stromy

25.04.2020 12:58

Padrť, Kolvín, Záběhlá. Tři obce v srdci Brd, které musely ustoupit rozšiřování vojenské střelnice. V letošním roce uplyne 80 let od prvního vystěhování jejich obyvatel, které předznamenalo postupný zánik těchto vesnic.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Zaniklé brdské obce připomenou nově vysazené stromy
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Tuto událost připomněla Agentura ochrany přírody ČR, Správa CHKO Brdy z podnětu občanského sdružení Svaz vyhnanců z Brd symbolickou výsadbou stromů na místech, kde obce stávaly. Šest lip srdčitých vysadily v těchto dnech Vojenské lesy a statky ČR z prostředků Programu péče o krajinu. Výsadba měla být součástí slavnostního otevření loni dokončené naučné stezky Okolím Padrťských rybníků. Tato akce však byla kvůli karanténě odložena. 

„Vysazené lípy nejsou stromy ledajaké, mají svůj „rodokmen“. Jedná se o přímé potomky památného stromu Lípa u hrobky Valentů na Chloumku. Její torzo o obvodu přes sedm metrů najdete dodnes v Mělníku. To, jak se lipkám bude dařit v Brdech, můžete sledovat třeba při návštěvě zmiňované naučné stezky. Ta prochází nejen bývalými obcemi Padrť, Kolvín a Záběhlá, ale také krajinou výrazně formovanou prací lidí, kteří v nich žili,“ vysvětluje Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Brdy.  

„Otevřené bezlesí s osamocenými stromy a alejemi kolem Padrťských rybníků potřebuje péči. Proto tady již od vyhlášení CHKO probíhá pastva krav. Čtyřicet hektarů luk, které zpočátku hodně zarůstaly expanzivní třtinou křovištní, spásá od jara do podzimu stádo přibližně 30 jalovic. Na pastvu přispíváme necelým půlmilionem korun ročně z Programu péče o krajinu.  Na druhé straně Padrťského potoka se pak louky s kosatci kosí - a to ručně, aby bylo možné trsy kosatců obsekávat. Každý rok se poseká za bezmála sto tisíc korun 2,5 hektaru z rozlehlé louky, po čtyřech letech byla posečena zhruba polovina.  Za osm let se tak možná vrátíme na začátek a začne se znovu kosit v místech, kde se před několika lety s obnovní péčí začínalo,“ doplňuje Bohumil Fišer. 

Smíšená alej z bývalé Přední Záběhlé k hrázi Dolejšího padrťského rybníka, která je pro své stáří a zachovalost nejvýznamnější alejí v  CHKO Brdy, byla zčásti ošetřena v loňském roce. Ošetření zbylých stromů se plánuje letos. Loni také začalo výřezem náletů ošetřování dubové aleje vedoucí podél Dolejšího padrťského rybníka. To bude v tomto roce pokračovat, zahájí se i vlastní ošetření dubů, zejména odstraněním suchých větví, které hrozí pádem na frekventovanou turistickou cestu. Na ošetření starých stromů bylo vloni vynaloženo zhruba 300 tisíc korun z Programu péče o krajinu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…