Akademie věd: ČR a Maďarsko iniciují platformu V4 pro energetický výzkum

18.07.2019 13:07

Místopředseda Akademie věd ČR Jan Řídký se zúčastnil jednání o společné platformě zemí Visegrádské čtyřky (V4) pro energetický výzkum. Tématem byly také inovační strategie a laserové centrum ELI Beamlines v Dolních Břežanech, které si prohlédl maďarský vicepremiér a ministr inovací a technologií Lászlo Palkovics.

Akademie věd: ČR a Maďarsko iniciují platformu V4 pro energetický výzkum
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Lászlo Palkovics se při své pražské návštěvě dohodl s vicepremiérem a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem na společné platformě pro energetický výzkum, jadernou energetiku považuje zvláště v kontextu klimaticko-energetické strategie za velmi důležitou. Zdůraznil přitom, že nelze zapomínat ani na obnovitelné zdroje energie a na fakt, že se velkým tématem Evropy stávají bateriové úložiště a jejich podpora.

Oba představitelé se shodli na tom, že v Evropské unii je třeba společně prosazovat zájmy zemí V4, které Česká republika od 1. července předsedá. V rámci českého předsednictví V4 by měla vzniknout společná platforma pro energetický výzkum tak, aby visegrádský region mohl být v čele technologických lídrů v oblasti energetiky.

Šance pro evropské vědce na ELI Beamlines

V4 se pod českým vedením chce zaměřit na vědu, výzkum, digitalizaci a umělou inteligenci. Tématem byla evropská výzkumná infrastruktura ELI (Extreme Light Infrastructure). Její český pilíř ELI Beamlines se nachází v Dolních Břežanech u Prahy. „ELI Beamlines začíná nabízet výzkumný prostor a čas na svých zařízeních evropským vědcům a již nyní převažuje poptávka nad nabídkou,“ řekl místopředseda AV ČR Jan Řídký.

Výzkumná infrastruktura ELI zahrnuje několik pracovišť a doplňkových zařízení umístěných na území Česka, Maďarska a Rumunska. Laserové centrum v Dolních Břežanech, které spravuje Fyzikální ústav Akademie věd ČR, se uživatelským experimentům zpřístupnilo v roce 2018. Náklady na vybudování a dokončení konstrukční fáze ELI Beamlines financovaly Evropské strukturální a investiční fondy, Evropská komise se má prostřednictvím ELI ERIC významně podílet na provozních a reinvestičních nákladech.

Jedním z českých cílů v rámci Inovační strategie je vybudovat v Praze Evropské centrum excelence v oblasti umělé inteligence (AI). Má se napojit na Evropská testovací centra a digitální inovační huby v celé EU, přilákat investory a pomoci tak rozvíjet start-upy a inovativní firmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…