Akademie věd: Čeští vědci měří sílu zemětřesení na Islandu

01.08.2017 7:33

Na svatou Annu zasáhly jižní Island zvýšené otřesy země. Pocítili je i obyvatelé Reykjavíku. Výskyt zemětřesení je v této oblasti častý kvůli aktivnímu rozpínání zemské kůry a sopečné činnosti.

Akademie věd: Čeští vědci měří sílu zemětřesení na Islandu
Foto: AV ČR
Popisek: Budova AV ČR

Čeští vědci z Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR spolu a islandskými seismology a geology oblast poloostrova Reykjanes podrobně monitorují. V roce 2013 zde vybudovali velmi citlivou lokální seismickou síť REYKJANET. Rovněž zde testují seismograf ROTAFON, který sleduje sopku Katla a může varovat před blížící se erupcí.

„S Islandem spolupracujeme už delší dobu. V roce 2013 jsme islandským kolegům nabídli lokální seismickou síť podle vzoru sítě WEBNET v západních Čechách. Síť REYKJANET na poloostrově Reykjanes je hustší než je obvyklé a jsme tak velmi dobře schopni jednotlivá zemětřesení lokalizovat,“ říká Jiří Málek z Ústavu struktury mechaniky hornin AV ČR.

Budování seismické stanice sítě REYKJANET českým týmem v létě 2013.

Vzájemný pohyb euro-asijské a severo-americké litosférické desky a také postupné pronikání magmatu z pláště způsobují na Islandu změny napětí pod povrchem a jeho následné uvolňování v křehké zemské kůře formou zemětřesení. Ústav struktury a mechaniky hornin AV ČR provádí v této oblasti intenzivní výzkum, ve spolupráci s Geofyzikálním ústavem AV ČR, Islandskou meteorologickou službou (IMO) a Islandskou geologickou službou (ISOR).

„Na Islandu jsou seismické roje často spojeny s vulkanickou aktivitou a mohou znamenat blížící se erupci. Zatím však zůstávají všechny vulkány na Islandu klidné, včetně sopky Katla a tří vulkánů na poloostrově Reykjanes,“ uzavírá aktuální dění na Islandu Jiří Málek.

Další informace najdete v tiskové zprávě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…