Akademie věd: Přítomnost mikroplastů v prostředí nepředstavuje pro člověka akutní hrozbu

21.01.2019 8:16

Nová zpráva evropského projektu SAPEA (Science Advice for Policy by European Academies) se věnuje velmi diskutovanému tématu mikroplastů v životním prostředí. Zpráva poukazuje na fakt, že míra zamoření těmito materiály nepředstavuje v současnosti pro člověka akutní nebezpečí.

Akademie věd:  Přítomnost mikroplastů v prostředí nepředstavuje pro člověka akutní hrozbu
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Ačkoli lze stopy po mikroplastech nalézt ve vzduchu, půdě, vodách, lidské potravě či u rostlin a živočichů, úroveň jejich koncentrace je podle zprávy velice nízká. Pokud však znečišťování bude probíhat stejným tempem jako doposud, situace se podle závěrů zprávy může velice rychle změnit. Mimoto je zapotřebí vzít v úvahu i limity soudobého výzkumu, a to zejména pokud jde o nanoplasty, které lze současnými metodami velice obtížně hodnotit a měřit.

Nová zpráva SAPEA, na které se podílela také Miroslava Smrčková-Dušková z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR (ZDE), je hodnotná i z hlediska svého interdisciplinárního přístupu – spolupracovali na ní vědci z technických, přírodovědných i společenskovědních oborů.

Více k tomuto tématu naleznete přímo na stánkách projektu SAPEA (ZDE), kde je k dispozici celé znění zprávy (v angličtině).

Projekt SAPEA funguje od roku 2016 jako vědecký poradní orgán Evropské komise, je součástí tzv. SAM – Scientific Advice Mechanism. Financován je z programu EU Horizon2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…