Akademie věd: Ztráta pro českou vědu. Zemřela profesorka Jitka Moravcová, členka RVVI

20.05.2018 8:20

V pondělí 14. května náhle zemřela ve věku 67 let profesorka Jitka Moravcová, která se po celou svou vědeckou kariéru věnovala sacharidům a jejich roli v mezibuněčné komunikaci.

Akademie věd: Ztráta pro českou vědu. Zemřela profesorka Jitka Moravcová, členka RVVI
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

„Paní profesorka nám bude velmi chybět. Její práce na metodice hodnocení vědy a výzkumu v České republice byly pro nás všechny vždy velkou inspirací a přínosem,” říká místopředseda Akademie věd a zároveň místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace Pavel Baran.

Jitka Moravcová působila jako profesorka pro obor organické chemie na Ústavu chemie přírodních látek VŠCHT v Praze, kde se stala v roce 2005, jako vůbec první žena ve funkci prorektora na VŠCHT Praha, prorektorkou pro vědu a výzkum. Byla též hlavní garantkou několika projektů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Od roku 2015 byla členkou Rady pro výzkum, vývoj a inovace Úřadu vlády ČR a předsedala Komisi pro hodnocení výsledků výzkumných organizací a ukončených programů. Její výzkum v oblasti sacharidů se zaměřoval na jejich úlohu v mezibuněčné komunikaci s cílem intervence buněčného rozpoznávání, které by mohlo změnit přístup k léčbě závažných onemocnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …