Akademie věd ocenila moderátora ČT. Daniel Stach je nejmladším laureátem Medaile Vojtěcha Náprstka

11.02.2016 9:10

Moderátor pořadu České televize Hyde Park Civilizace získal další profesní uznání. Po novinářské Křepelce či ceně Václava Havla ocenila Daniela Stacha Akademie věd ČR. Od jejího předsedy profesora Jiřího Drahoše, převezme dnes odpoledne, jako dosud nejmladší laureát, Medaili Vojtěcha Náprstka za zásluhy v popularizaci vědy.

Akademie věd ocenila moderátora ČT. Daniel Stach je nejmladším laureátem Medaile Vojtěcha Náprstka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Vědecký interaktivní pořad Hyde Park Civilizace zpravodajského kanálu ČT24 navštívilo za dobu vysílání již 193 vědců a odborníků. Daniel Stach jej moderuje od jeho počátku v září 2012. Pořad, jenž se věnuje vědě a otázkám současné společnosti, odvysílá tuto sobotu již svůj 140. díl.

„Naši diváci chtějí přemýšlet. A my jim nabízíme pohledy světově respektovaných osobností na různé vědecké nebo společenské úspěchy i problémy. Mezi hosty nechybělo pět nositelů Nobelovy ceny, jeden z dvanácti lidí na světě, kteří se prošli po Měsíci, přeživší z Osvětimi či muž, který zachránil 1 268 lidí při rwandské genocidě,“ popisuje moderátor Daniel Stach a dodává: „Naším cílem je, aby diváci České televize měli možnost seznámit se s nejvýznamnějšími osobnostmi společnosti, odkrývat největší zajímavosti vědy a z každého dílu si odnesli něco nového, co se nikde jinde dozvědět nemohou.“

Daniel Stach byl za moderování pořadu Hyde Park Civilizace oceněn již několikrát: je držitelem novinářské Křepelky pro žurnalisty do 33 let, stal se Objevem roku v anketě televizních diváků TýTý 2014, od Českého filmového a televizního svazu FITES dostal Cenu Václava Havla, časopis Forbes jej zařadil do prestižního výběru 30 pod 30 a Česká fyzikální společnost ocenila pořad Hyde Park Civilizace za "významný čin v popularizaci fyziky".

„Hyde Park Civilizace klade vysoké nároky na moderátora i celý tým, a získaná ocenění jsou pro nás určitou satisfakcí, že pořad děláme dobře. Často natáčíme mimo studio, například v CERNu v řídícím středisku urychlovačů, na operačním sále pražského IKEMu či na české polární základně na Špicberkách, 1 300 kilometrů za severním polárním kruhem. Pokud navíc zahraniční host hovoří anglicky, rozhovor s ním probíhá v angličtině. Originální verzi bez tlumočení pak nabízíme na webu a někteří hosté ji sdílí na sociálních sítích či na svém webu. Dostali jsme se tak například na facebookovou podstránku NASA,“ vyjmenovává vedoucí dramaturgyně Hyde Parku Civilizace Gabriela Cihlářová.

Prestižní ocenění Medaili Vojtěcha Náprstka uděluje od roku 2003 Akademie věd ČR publicistům a vědcům za dlouholetou činnost v popularizaci vědeckých poznatků. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …