Allianz upozorňuje, že ani svátek zamilovaných není dnem bez zlodějů

15.02.2014 15:02

Říká se, že klasickým valentýnským dárkem, který ženy nikdy neomrzí, jsou květina a šperk. Právě šperky, ať už v tradičním tvaru srdce a s červenými rubíny, ale i zcela jiných tvarů s drahými kameny i bez nich, jsou častým dárkem k Valentýnu. A protože příležitostí, kdy darovat šperk, je samozřejmě během celého roku víc, mají hlavně ženy doma pestrou sbírku prstenů, řetízků, přívěsků, náušnic, náramků, hodinek… Často ani netuší, jakou hodnotu léty nastřádané šperky mají.

Allianz upozorňuje, že ani svátek zamilovaných není dnem bez zlodějů
Foto: Allianz
Popisek: Allianz

„A nejen jakou mají hodnotu, ale často ani neví, kolik jich je a jak přesně vypadají. Proto již u sjednání pojištění doporučujeme, aby klienti, nebo v tomto případě spíše klientky měly alespoň fotografie svých klenotů. A v případě cennějších, nebo třeba starožitných kusů, je ideální i ohodnocení soudního znalce. Při likvidaci je pak mnohem snazší dokumentovat cenu,“ radí Monika Hotová, produktová manažerka pojištění majetku Allianz.

V poslední době totiž počet krádeží vloupáním narůstá a ruku v ruce s nimi i krádeží šperků. „Řešíme jak menší škody, kdy poškození většinou dokládají rodinné fotografie, z nichž je patrné, že majitelka domácnosti odcizený klenot měla a nosila. Jindy okradení své klenoty pouze popisují, případně kreslí, což samozřejmě není ideální situace pro řešení pojistné události. Průměrná škoda na špercích u rozsáhlejších krádeží rodinných domů je zhruba 150 tisíc korun, ale výjimkou nejsou ani újmy přesahující milionové částky,“ uvádí vedoucí týmu likvidace majetkových škoda Hana Jurová.

Pokud klienti vlastní výjimečné skvosty, mají je většinou uložené v trezoru. Ale pozor - není trezor, jako trezor, čím dražší obsah je do něj uložen, tím dokonalejší zabezpečení by měla tato „nedobytná“ schránka mít. „Obecně platí, že limit na cennosti většinou v rámci celkového limitu na pojištění domácnosti stačí, ale majitelé šperků vyšší a zvláštní hodnoty využívají možnosti navýšení limitu, například i tím, že je umístí v trezoru. A v trezoru na jiném místě, například v bezpečnostní schránce v bance, nebo v domácnosti nejbližších příbuzných, aby si je zloděj také neodnesl, doporučujeme uložit znalecké posudky, fotografie, či certifikáty pravosti, které jsou tak pro pojišťovnu zárukou skutečné hodnoty šperku a důležitým podkladem pro rychlé vypořádání pojistné události,“ doplňuje Monika Hotová. 

Svátek Valentýna není pouze dnem romantických večerů ve dvou, ale i nepříjemných zážitků z dopravních nehod, požárů, úrazů, nebo setkání se zloději…

Allianz zaregistrovala 14. února loňského roku 462 pojistných událostí, většinu z nich tvořily dopravní nehody od rozbitých čelních skel až po závažné případy se škodami na zdraví. Valentýn nepřinesl mnoho štěstí také téměř čtyřicítce klientů, kterým se stal úraz – nejčastěji je postihly zlomeniny, podvrtnutí, nebo tržné rány. Z popisu příčin vzniku úrazu byla pouze v jednom případě zřejmá souvislost s Valentýnem. Jeden ze soků v lásce skončil s pohmožděným obličejem po rvačce o přízeň slečny na chirurgii. Na policii zase dorazilo 16 hlášení krádeží. Ve třech případech se zloději podívali do rodinných domů, odkud mimo jiné odnesli také šperky v hodnotě 22 tisíc - 41 tisíc korun. Pravdou je, že mnohem častěji lákaly nenechavce jiné drahé kovy -  šest  majitelů nemovitostí se právě na Valentýna rozloučilo s měděnými okapy a svody. I na ně se pojištění, tentokrát nemovitosti, samozřejmě vztahovalo.

Víte, jak ochránit své šperky? Allianz pojišťovna přináší několik tipů:

  • Při koupi šperku chtějte od prodejce doklad.
     
  • Nejlepším způsobem prevence krádeže je uchovávání šperků v domácím trezoru. Za to také pojišťovny nabízejí slevy na pojistném, nebo naopak vyšší limit krytí.
     
  • Pokud nemáte sejf, buďte kreativní a šperky neukládejte na obvyklá místa. Zkuste se vyhnout šuplíkům a skříňkám. Šperky rozhodně nenechávejte v originálních krabičkách z klenotnictví. Jsou to první, na co se zloději zaměří.
     
  • V případě prstenů buďte v zimě obzvlášť opatrní při nasazování či svlékání rukavic. I když by se to stávat nemělo, při zachycení rukavic o vyčnívající části prstenu může dojít k uvolnění a ztrátě drahých kamenů. Vůbec mnoha zbytečným ztrátám, které žádné pojištění nekryje, lze jednoduše předejít. Šperky, které nosíte často, nechte pravidelně zkontrolovat klenotníkem. Zjistí, zda se neuvolňují drahé kameny nebo nerozevírají očka na řetízcích a případné nepevné spoje utáhne.
     
  • Než začnete sportovat či uklízet, nezapomeňte si šperky odložit na bezpečné místo. To samé platí i před koupáním či mytím nádobí. Zejména šperky s drahými kameny ohrožují veškeré chemické čisticí prostředky.
     
  • Šperky nikdy nenoste v kapsách. Mohou vypadnout a skončit v pračce, nebo dokonce v odpadní rouře.
     
  • Pro snadné doložení hodnoty šperků pro pojišťovnu si nechce vystavit znalecký posudek u koncesovaného odhadce. Ušetří vám to starosti navíc, pokud o šperky přijdete.

Allianz pojišťovna, a. s., je stoprocentní dceřinou společností Allianz New Europe Holding GmbH a součástí přední světové pojišťovací skupiny Allianz SE. Na český trh vstoupila v roce 1993 a během svého působení si vybudovala pevnou pozici jedné ze tří největších českých pojišťoven. Nabízí komplexní škálu pojišťovacích a investičních produktů pro soukromou i firemní klientelu. Allianz pojišťovna, a. s., je jediným akcionářem Allianz penzijní společnosti, a. s.. Je také jediným společníkem Allianz kontakt, s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…