Laboratorní analýza identifikovala přítomnost kontaminantu pouze na hranici zjistitelnosti akreditovanou laboratorní metodou a výsledná hodnota i při započtení nejistoty měření nedosáhla limitů, které jsou stanoveny pro použité suroviny a potraviny předpisy EU na 0,005 mg/kg (miligramů kontaminantu na 1 kilogram potraviny).
U uvedené potraviny existovalo podezření na kontaminaci insekticidem fipronil na základě notifikace zaslané prostřednictvím evropského systému rychlého varování (RASFF). Dle notifikace byla do výrobního závodu Mondelez - Opavia zaslána německým výrobcem šarže sušeného vaječného žloutku, u kterého později kontrola zjistila kontaminaci fipronilem.
Tuto surovinu před obdržením informace o kontaminaci výrobce zpracoval do výrobku Opavia – Zlaté věnečky žloutkové. Výrobce potraviny po obdržení informace o kontaminaci stáhnul předmětné šarže z trhu na základě principu předběžné opatrnosti.
autor: Tisková zpráva