Aplikaci Lesů ČR na kontrolu přepravovaného dříví používá policie

11.12.2020 7:33

Každá fůra dřeva, kterou Lesy ČR naloží na kamion, se eviduje ve speciální mobilní aplikaci. Podnik ji používá od letošního podzimu a má ji k dispozici policie. Lesy ČR tak chtějí předejít krádežím a ochránit státní majetek.

Aplikaci Lesů ČR na kontrolu přepravovaného dříví používá policie
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

V době kůrovcové kalamity, kdy se v celé republice těží a dopravuje velký objem dřeva, je potřeba důsledně kontrolovat jeho původ a odkud i kam se převáží. Lesy České republiky proto zprovoznily mobilní aplikaci a poskytly ji policii. „Jde o dřevo Lesů ČR, tedy asi o 10 procent veškeré dřevní hmoty, která se v současné době na silnicích přepravuje. Tento státní majetek chceme ochránit a zajistit dopravu celého nákladu k odběrateli,“ řekl Josef Vojáček, generální ředitel Lesů České republiky.

Jak aplikace funguje? Při nakládce se veškeré údaje o nákladu a trase kamionu zanesou do mobilní aplikace. Přiložená fotografie dokumentuje naloženou soupravu. Policie tak při silniční kontrole porovnává realitu s informacemi z aplikace, tedy zda je náklad kompletní a kamion jede po uvedené trase.

Policejní prezident Jan Švejdar k tomu dodává: „Krádežím dřeva se v celé České republice věnujeme dlouhodobě. Je to reálný problém, který se přímo týká nás všech, protože se v mnoha případech jedná o státní majetek. I proto kontrolují dopravní policisté při vybraných dopravních akcích nákladní vozidla přepravující dřevo. Jakékoliv technické vylepšení stávajících prostředků je vítaným posunem vpřed, který zefektivní postup proti této trestné činnosti“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…