Armáda ČR: Army den opět nabídne techniku, zbraně i pravý vojenský guláš

09.05.2023 16:08 | Tisková zpráva

Příznivci a nadšenci armády se opět mohou těšit na prezentační a náborovou akci v pražském obchodním centru Atrium Flora pod názvem Army den. V sobotu 15. května se od 9 do 18 hodin představí návštěvníkům armádní profesionálové, příslušníci Hradní stráže, Vojenské policie, studenti vojenských škol a vojáci aktivní zálohy.

Armáda ČR: Army den opět nabídne techniku, zbraně i pravý vojenský guláš
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Bohatý a zajímavý program bude připraven jak venku před obchodním centrem, tak i v jeho vnitřních prostorech. Akci navštíví ministryně obrany Jana Černochová. „Těší nás, že je o tuto prezentační a náborovou akci každý rok mimořádný zájem. Ukázky armádního vybavení a osobní setkání s vojáky je jeden ze způsobů, jak přiblížit zájemcům službu v ozbrojených složkách a podpořit tak nábor, který je pro nás jednou z priorit,“ zhodnotil ředitel Agentury personalistiky AČR brigádní generál Vladimír Studený.

Vojáci ukážou např. Tatru TITUS, odminovací komplet BOŽENA B5, samohybnou kanónovou houfnici Dana, kolový obrněný transportér Pandur, vozidla Dingo a Iveco, LRD Kajman, protiletadlový komplet RBS-70, pyrotechnické roboty, motocykly Hradní stráže a Vojenské policie a další techniku a vojenské vybavení včetně ručních zbraní. Dále bude k vidění vozidlo Toyota HILUX, bezosádkový pozemní průzkumný prostředek UGV SOM-6 a lehký zdravotnický terénní odsunový prostředek IVECO.

Novinkou bude kariérové centrum, kde se zájemci dozví informace o službě v ozbrojených silách a aktivní záloze, účasti na dobrovolném vojenském cvičení a studiu na vojenských školách. Nadšenci si budou moci ověřit také svoji fyzickou zdatnost.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28086 lidí

Celodenní program se bude pravidelně opakovat v blocích. Profesionálové předvedou ukázku bojového umění zblízka, během přehlídky představí svoji výstroj, zadržení figuranta služebním psem, předvedou také ukázky slaňování a používání cvičného padáku. Zpestřením budou ukázky sportovců ASC Dukla, kteří předvedou karate a dále exhibiční vystoupení Čestné stráže AČR.

Den zpříjemní armádní umělci vystoupením vojenské hudby Olomouc, hudby Hradní stráže a Vojenského uměleckého souboru Ondráš.

Součástí programu bude ukázka historických ručních a lafetovaných zbraní, výstava popisující příběhy vojáků ze zahraničních operací v letech 1990 – 2020 s názvem "... s vědomím rizika". Odvážlivci budou mít možnost vyzkoušet si střelbu na airsoftové střelnici s replikami armádních zbraní, pilotovat letoun L-159 na simulátoru a otestovat si svoje dešifrovací schopnosti během disciplíny Cybertlon. Zájemci se mohou zapojit do vědomostní soutěže v projektu POKOS (Příprava občanů k obraně státu).

Přítomní budou i vojáci aktivní zálohy, příslušníci Univerzity obrany Brno a Vojenské střední školy MO. Všichni si mohou pochutnat na pravém vojenském guláši. V průběhu dne proběhne dražba fotografií pro Vojenský fond solidarity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…