Armáda ČR: Červnový incident v Mali v otázkách a odpovědích

06.08.2017 7:32

Deváté úkolové uskupení pod velením kapitána Bedřicha Hýži působí na misi již od března. Mandát je naprosto jasně daný, hlavním úkolem je pomoc při výstavbě a výcviku maliské armády tak, aby byla v budoucnu schopna čelit útokům islamistických radikálů a zachovat suverenitu a teritoriální integritu země. Tato slova se do puntíku vyplnila v červnu při záchraně hotelových hostů z nedalekého komplexu.

Armáda ČR: Červnový incident v Mali v otázkách a odpovědích
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Odpolední útok islamistů

„Po volání o pomoc byla neprodleně, krátce po šestnácté hodině místního času, aktivována skupina rychlé reakce, dva týmy. Místo útoku je odsud (Bamako pozn.) vzdáleno zhruba 30 kilometrů. V hotelu, kde zaútočila skupina islamistů, bylo v tu chvíli několik desítek osob, včetně občanských zaměstnanců a vojáků mise EUTM. Teroristé stříleli kolem sebe, jejich cílem bylo zasáhnout co nejvíce osob.

Čeští vojáci, společně s příslušníky maliských ozbrojených sil včetně místní speciální policejní jednotky, se dostali do bojového kontaktu zhruba třicet minut od nahlášení útoku. Profesionalita, se kterou se vaši vojáci vrhli do boje s teroristy, s cílem zachránit všechny zúčastněné, je dechberoucí. Čeští vojáci dlouhodobě dokazují, že patří k těm nejlepším, které zde na misi máme, což potvrdila i řada mých předchůdců.

Koordinace mnoha složek na nemalém prostoru vyžaduje profesionalitu a především skvělé organizační schopnosti. Zachráněno bylo přes třicet osob. Kdyby nebylo včasného zásahu, bilance obětí by mohla být mnohem, mnohem tragičtější,“ uvedl belgický brigádní generál Peter Devogelaere, který byl od prosince 2016 velitelem mise EUTM.

Celkem došlo bohužel ke ztrátě dvou osob z řad mise a personálu Evropské unie v Mali.

Eliminace nepřítele i evakuace

Maliští policisté ze zvláštní jednotky mají rozsáhlé zkušenosti s protiteroristickou činností, ale zásah v hotelovém komplexu je velice specifický a vyžaduje bezchybné reakce. Právě naše vedení odražení útoku a následně „vyčištění“ prostoru bylo nezbytně nutné pro perfektní koordinaci sil. Pro tamní bezpečnostní složky je přítomnost vojáků, které mnohdy znají z výcvikových prostorů, kupříkladu Koulikora, garancí a takříkajíc všem dodá potřebnou odvahu. Není snadné se pohybovat v nepřehledném prostředí, kde protivník disponuje rozsáhlou palební silou.

„Vedl jsem maliskou jednotku, postup byl velice rychlý. K ochraně byl použit balistický štít. To byla jediná naše ochrana, vyjma vlastních ochranných balistických prostředků. Bohužel, jeden z místních vojáků vedle mě byl zasažen teroristy a zemřel. Proti nám šla postava, pomalu a klidně. Z dálky to působilo, že jde o nějakého hotelového hosta. Až při přiblížení bylo vidět ákáčko v ruce. Mezitím kluci evakuovali hotelové hosty a zaměstnance, ty zraněné odnášeli do sanitních vozů. Děkovali nám. Většina plakala, někdo štěstím, že byl zachráněn, někdo ze strachu a hrůzy. Mnoho z nich nám následující dny přijelo na základnu poděkovat. Bylo to dojemné,“ řekl jeden z vojáků 71. mechanizovaného praporu z Hranic, kteří tvoří jádro úkolového uskupení.

Velitelem 9. úkolového uskupení je kapitán Bedřich Hýža ze 71. mechanizovaného praporu z Hranic. Organizační jádro českého 9. úkolového uskupení AČR v EUTM Mali tvoří vojáci 71. mechanizovaného praporu z Hranic. Jednotka je doplněna o příslušníky 41. mechanizovaného praporu ze Žatce, Velitelství výcviku – Vojenské akademie z Vyškova, 44. lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce, 102. průzkumného praporu z Prostějova a Centra operačně taktických systémů velení a řízení AKIS z Lipníku nad Bečvou. Zastoupena také Sekce rozvoje a plánování schopností MO Praha. Jednotka pokračuje v zabezpečení ochrany velitelství výcvikové mise EUTM (Training Mission) v hlavním městě Bamaku, v provádění doprovodů osob a konvojů. Dva vojáci jednotky se na základně Koulikoro (přibližně 60 km od Bamaka) podílejí na výcviku maliských vojáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…