Armáda ČR: Dark Blade 2019 se zaměří na taktiku a ověření procedur při plánování a provádění misí

19.01.2019 20:07

Dvaadvacet vojenských vrtulníků z armád a vzdušných sil Belgie, Maďarska, Německa, Slovinska a České republiky se v květnu zapojí do mezinárodního cvičení Dark Blade 2019. Aby bylo vše dobře naplánované, uskutečnila se v tomto týdnu na 22. základně vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou hlavní plánovací konference.

Armáda ČR: Dark Blade 2019 se zaměří na taktiku a ověření procedur při plánování a provádění misí
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Tým tři dny diskutoval o plánu letecké i pozemní části cvičení, podmínkách logistického zabezpečení a dalších záležitostech, které jsou nezbytné k zajištění hladkého průběhu cvičení. Konference se zúčastnilo téměř šest desítek zástupců z Armády ČR, aliančních a partnerských zemí.

S organizací cvičení máme zkušenosti

„Naše základna má s výcvikem podobného rozsahu zkušenosti, a to vzhledem ke každoročnímu pořádání cvičení Ample Strike. V případě cvičení Dark Blade 2019 jsme ve fázi plánování, kdy se zaměřujeme na specifika cvičení,“ řekl velitel vrtulníkové základny a současně ředitel cvičení Dark Blade 2019 plukovník Miroslav Svoboda.

Nejvýznamnějším cvičením vrtulníkového letectva bude letos na území České republiky DARK BLADE 2019
Hlavním operačním prostorem bude 22. základna vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou, její přilehlé prostory, ale počítá se i s využitím vojenského újezdu Boletice, Libavá, Březina, dále s letištěm Prostějov, Pardubice a Bechyně.

Cvičení má za úkol prohloubit mezinárodní interoperabilitu při přípravě a plánování letů s taktickým námětem, především se zaměřením na plánování misí (Composite Air Operations, COMAO). Předpokladem pro úspěšné provádění mnohonárodních vrtulníkových operací je použití společných standardních operačních postupů vytvořených Evropskou obrannou agenturou (European Defence Agency, EDA) v rámci partnerského programu Helicopter Exercise Programme (HEP). Na to, aby i cvičení proběhlo v souladu s těmito postupy, bude dohlížet mezinárodní tým instruktorů a poradců z agentury EDA.

Taktika a ověření procedur při plánování

„Chceme zajistit dostatečnou rozmanitost misí, chceme se soustředit na taktiku a ověření procedur při plánování a provádění misí a také bychom se rádi zaměřili na operace prováděné v nočních hodinách. Jsem přesvědčen, že Dark Blade 2019 bude pro účastníky cvičení přínosem v oblasti přípravy na společné působení v operacích,“ dodal plukovník Svoboda.

Kromě misí COMAO budou prováděny transportní lety s nákladem v podvěsu, slaňování z paluby vrtulníků, jeřábování, nácviky únikových manévrů vrtulníku proti útočícímu stíhači a lety s brýlemi pro noční vidění NVG (Night Vision Goggles) a ostré bojové střelby.

Cvičení je plně v gesci Armády České republiky, řídícím prvkem je Velitelství Vzdušných sil. Koordinaci bude mít na starosti 22. základna vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou. Právě schopnost hostitelské země poskytnout podporu zahraničním jednotkám je dalším z hlavních cílů cvičení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…