Armáda ČR: Generál Řehka navštívil v Jincích dělostřelce

03.09.2022 17:59 | Tisková zpráva

V pátek do posádky k 13. dělostřeleckému pluku „Jaselskému“ zavítal náčelník Generálního štábu Armády ČR generálmajor Karel Řehka. Doprovázel ho velitel Pozemních sil AČR generálmajor Ladislav Jung a vrchní praporčík armády štábní praporčík Peter Smik.

Armáda ČR: Generál Řehka navštívil v Jincích dělostřelce
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Generál Řehka se setkal s hlavními funkcionáři pluku, v čele s jeho velitelem plukovníkem Janem Cífkou, který ho seznámil s aktuální strukturou, vybavením, aktuálními úkoly. Velkým tématem v diskuzi byla personální obsazenost i plánovaná modernizace dělostřelectva. „Do roku 2026 vyměníme staré houfnice Dana za moderní děla Caesar. Jen tak budou mít bojové jednotky pořádnou palebnou podporu. Máme závazky nejen k obraně naši země, ale i vůči NATO,“ vysvětlil generál Řehka.

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí

V současné době je samohybná kanónová houfnice ráže 152 mm vz. 77 jediný zbraňový systém u dělostřelectva zabezpečující palebnou podporu úkolových uskupení pozemních sil. Armáda dostane 52 samohybných houfnic ráže 155 mm CAESAR CZ. „V nejbližší době dojde k zásadnímu přezbrojení dělostřelectva AČR. Přechodem z analogových prostředků na prostředky plně digitalizované dojde k postupnému naplnění architektury dělostřelectva,“ popsal plukovník Cífka.

Dělo CAESAR při délce hlavně 52 ráží dokáže vystřelit na dálku přes 40 km. Má vysoký palebný účinek, za jednu minutu vystřelí 6 ran, výhodou je použití munice ráže 155 mm, která je standardizovaná v rámci NATO.

Přezbrojení 13. dělostřeleckého pluku zahrnuje také modernizaci průzkumných prostředků LOV-Pz (Iveco) a vozidel meteorologických družstev IVECO RT 20 (PODTEO), dále pořízení vozidel MKPP TITUS a modernizaci radiolokátoru ARTHUR. Do všech prostředků bude zabudován nový automatizovaný systém řízení palby.

„Díky komplexnímu přezbrojení pluku dojde nejen ke zvýšení schopností dělostřelectva, ale dojde tak i ke zvýšení atraktivnosti služby u 13. dělostřeleckého pluku v Jincích. Zájemcům o službu u pluku máme rozhodně co nabídnout a nová, moderní technika, je jedním z hlavních lákadel. S novou technikou se budeme moci účastnit i velkých mezinárodních cvičení a nasazení,“ zhodnotil plukovník Cífka.

Dělostřelce čeká na konci září ve Vojenském újezdu Hradiště cvičení JOINT FIRES EXPERIMENTAL 2022, do kterého se zapojí kromě pozemních sil také vzdušné síly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…