Armáda ČR: Humanitární pomoc v provincii Parwan probíhá za české účasti

16.12.2015 10:29

Humanitární pomoc je jednou z nejvýznamnějších aktivit civilně-vojenské spolupráce (CIMIC) na velitelství Úkolového uskupení (TF – Task Force) Buffalo v provincii Parwan. S příchodem zimního období se pomoc soustředí hlavně na distribuci teplého oblečení.

Armáda ČR: Humanitární pomoc v provincii Parwan probíhá za české účasti
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Bojový výcvik

Tu má na starosti důstojník CIMIC, major Tomáš N.: „V provincii Parwan je velké množství komunit, pro které distribuce teplého oblečení, ponožek, bot, přikrývek a koberců znamená pro nadcházející chladné období značnou pomoc.“

Při distribuci potřebného materiálu spolupracuje Tomáš N. s českou strážní rotou, gruzínským praporem a jednotkami Afghánské národní armády (ANA). Důstojník CIMIC spolupracuje s organizacemi, které humanitární pomoc poskytují. Jsou to hlavně komerční civilní firmy zabezpečující služby na základně Bagrám a zahraniční humanitární a náboženské organizace.

Humanitární materiál pochází i ze zdrojů velitelství Task Force Buffalo, amerických jednotek působících na základně Bagrám nebo je centrálně pořizován velitelstvím amerických sil v Afghánistánu. Humanitární pomoc je možné poskytovat i účelově v rámci projektu financovaného programem CERP (Commander´s Emergency Response Program).

„Česká strážní rota provedla doplnění vybraného materiálu do sirotčince v hlavním městě provincie Parwan Charikaru. Gruzínské jednotky získaly materiál, jenž bude doručen do tří vybraných komunit,“ zhodnotil major Tomáš N.

Jednotka ANA provedla distribuci humanitární pomoci prostřednictvím svého velitele do dalších tří předem vytipovaných oblastí. Další podpora místních komunit je plánována na přelomu prosince a ledna. Zimní období přináší i útlum veřejných aktivit. Jsou například zavírány školy. Otevřou se až příští rok v březnu. Postupně jsou také dokončovány stavební projekty, například zavlažovací kanál financovaný americkým programem CERP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…