Armáda ČR: Instruktory v Mali střeží i česká jednotka ochrany

16.07.2020 17:05

Hlavním úkolem mise EUTM je pomoc při výstavbě a výcviku malijské armády tak, aby byla v budoucnu schopna samostatně čelit útokům ozbrojených skupin. I když je tato mise výcviková, musí mít svou jednotku ochrany.

Armáda ČR: Instruktory v Mali střeží i česká jednotka ochrany
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Střežení velitelství v Bamaku mají nyní na starosti pouze Češi, kteří pro celé velení – v čele s brigádním generálem Františkem Ridzákem – připravili výcvik v přežití.

Nový mandát přináší nové výzvy

Letos Rada Evropské unie popáté prodloužila misi EUTM, a to až do roku 2024. Nový mandát rozšiřuje působení mise na celé území Mali. Dříve se operační prostor rozprostíral pouze v jižní a centrální části země. Výcvik Malijců tak započne i v odlehlejších a rizikových regionech.

Kromě výcvikového kempu v Koulikoru, kde evropští vojáci provádí centralizovaný výcvik, organizuje mise i decentralizovaný, zjednodušeně řečeno expediční výcvik. Stovka vojáků různých odborností tak vyráží za malijskými vojáky do dalších regionů i na několik týdnů. Vezou si s sebou veškeré zásoby, ale i zdravotníky a jednotku ochrany, která instruktory hlídá. Ochrana jednotek tak vzhledem k novému mandátu výrazně nabyla na významu. Je proto nutné, aby strážci pravidelně cvičili a zdokonalovali se i v rámci svého nasazení.

Od roku 2013 v Mali působí v pořadí už patnáctá jednotka ochrany. Je výjimečná tím, že jí velí z funkce velitele sil EUTM Mali poprvé Čech – brigádní generál František Ridzák. Úkolem jednotky jsou doprovody velitele, štábu mise a VIP osob, ochrana a obrana velitelství, a zabezpečení evakuace raněných, takzvaný MEDEVAC. Druhá, menší skupina „strážců“, spolu se španělskými kolegy chrání výcvikový kemp v šedesát kilometrů vzdáleném městě Koulikoro. Kromě ochrany základny a doprovodů členů velitelství se také podílí na výcviku Malijců.

Pravidelně cvičí evakuaci a záchranu osob

Ideálním místem pro výcvik taktiky, střelbu z ručních i těžkých zbraní na vozidlech, nebo třeba k nácviku evakuace raněných, je rozlehlá střelnice v Kalifabougou, asi dvě hodiny jízdy od Bamaka. Kam oko dohlédne, jsou jen pláně, keře a stromy. Česká jednotka ochrany tu pravidelně cvičí. „Musíme být schopni správně reagovat na případný útok na chráněné osoby, umět poskytnout první pomoc zraněným při útoku nebo dopravní nehodě a také vyžádat MEDEVAC,“ vysvětluje velitel jednotky, kapitán Jan Mikláš. „Evakuaci raněných v misi externě zabezpečuje jihoafrická společnost, při výcviku pravidelně využíváme jejich vrtulníky a personál, je s nimi skvělá spolupráce,“ dodává.

Vojáci pravidelně nacvičují záchranu osob při vynuceném odloučení členů jednotky. Jihoafrická společnost je i v těchto případech nápomocná. Na vyžádání by s českým záchranným týmem vyrazila ztracené osoby vyhledat a zachránit. „Vojáky odloučené od jednotky je nutné co nejrychleji najít, nejlépe do 24 hodin, jinak se jejich šance na přežití rapidně snižuje,“ upozorňuje vyškovský instruktor výcviku přežití nadrotmistr M. C.

Výcvik v přežití pro velení mise

Členové jednotky ochrany připravili praktický výcvik v přežití pro své kolegy z velení mise, včetně jejího velitele – generála Ridzáka. Všichni absolvovali náročný pochod s balistickou vestou a povinnou zátěží. Procvičili si také, jak získat v přírodě vodu a improvizovaně ji vyčistit. Dále stavěli přístřešky, rozdělávali oheň, procvičovali orientaci v neznámém terénu a postupy záchrany ztracených osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…