Armáda ČR: Jinečtí zahájili přípravu na první nasazení s dělostřeleckou technikou v Pobaltí

05.02.2023 20:15 | Tisková zpráva

Součástí přípravy do mise v Pobaltí se staly ostré střelby ze samohybných kanónových houfnic vz. 77 “DANA“. Po dobu dvou týdnů vojáci z obou dělostřeleckých oddílů cvičili střelbu z děl v boletickém újezdu. Jedná se o první část přípravy na zahraniční operaci, která je čeká v roce 2024 v Litvě.

Armáda ČR: Jinečtí zahájili přípravu na první nasazení s dělostřeleckou technikou v Pobaltí
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Hlavním cílem cvičení bylo prvotně sladit schopnosti v poskytování dělostřelecké podpory a zautomatizovat činnosti obsluh a velitelského sboru dělostřeleckých baterií. Vojáci si také procvičili schopnosti v plánování a realizaci při řízení palby a nácvik řízení palby s ostrou bojovou střelbou z děl. Výcvik byl veden ve dne i v noci tak, aby byly podmínky pro činnost dělostřeleckých jednotek co nejvíce podobné reálnému nasazení. Střelba byla vedena za ztížených meteorologických podmínek ve spolupráci s radiolokátory ARTHUR a také v různých nadmořských výškách.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30584 lidí

Řada vojáků má již zkušenosti ze zahraničních operací např. z Afriky, ale mise s děly a v takovém rozsahu je pro všechny nová zkušenost. Hlavní prioritou mise bude poskytovat dělostřeleckou podporu mechanizovaným jednotkám po dobu jednoho roku. Pomoci pluku v plnění úkolů v operaci by měli vojáci aktivní zálohy palebné baterie 13. dělostřeleckého pluku, a to začleněním do obsluh děl.

Velitel 13. dělostřeleckého pluku, plukovník Jan Cífka, řekl: „Všichni příslušníci 13. dělostřeleckého pluku chápou důležitost úkolu nasazení do zahraniční operace a jsou odhodláni splnit zadané úkoly. Všichni chápou to, že nasazení do operace nám pomůže nasbírat zkušenosti a získat schopnosti v oblasti poskytování palebné podpory v součinnosti s příslušníky členských států NATO, které nám pomůžou v realizaci činností, kdy v blízké budoucnosti dělostřelecký pluk bude komplexně přezbrojen na nový typ autonomního samohybného děla NATO s implementovaným automatizovaným systémem řízení palby i se všemi podpůrnými prostředky dělostřelectva AČR.“

V příštích měsících budou nadále probíhat komplexní přípravy jednotlivců i kolektivní příprava. Každý voják a vojákyně tak bude podstupovat zaměstnání například ze zdravotní, psychologické, taktické přípravy a další. Současně se jednotliví vojáci budou zdokonalovat ve svých odbornostech se zaměřením na funkci, kterou budou vykonávat při nasazení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …