Armáda ČR: Již potřetí převzali strakoničtí protiletadlovci operační úkol v Litvě

01.08.2022 17:51 | Tisková zpráva

Už potřetí se na základně Rukla vystřídali protiletadlovci ze Strakonic. Česká vojenská přítomnost tím ale nekončí, bude pokračovat.

Armáda ČR: Již potřetí převzali strakoničtí protiletadlovci operační úkol v Litvě
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Pevně věřím, že i v dnešní napjaté době dostojíme našim závazkům,“ řekla velitelka nového kontingentu předsunuté přítomnosti eFP (enhanced Forward Presence) majorka Petra Pihera. Ta spolu se svým předchůdcem majorem Rostislavem Růžičkou ze strakonického protiletadlového pluku stvrdila 25. července svým podpisem předávací protokol. „Cením si toho, že jste i bez ohledu na náročné okolnosti odvedli svou práci s mimořádným nasazením,“ poděkovala vojákům předchozí rotace majorka Pihera a popřála jim šťastný návrat k rodinám.

Během slavnostního odpoledne se čeští vojáci setkali s aliančními partnery, kteří v bojovém uskupení eFP rovněž působí a se zástupci diplomatických misí v Litvě. „Bylo mi ctí vás poznat. Bylo skvělé sledovat, jak dobré jméno zde České republice děláte. Litevci vaše působení mimořádně oceňují,“ prohlásil velvyslanec Vít Korselt.

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39129 lidí

Velitelka 3. úkolového uskupení symbolicky převzala vlajku z rukou velitele 25. protiletadlového raketového pluku plukovníka Luďka Tegera, který přijal pozvání velvyslance a zároveň využil možnost končícím vojákům poděkovat: „Prokázali jste vysokou úroveň schopností české protivzdušné obrany. Jsem na vás hrdý, děláte čest a vzorně reprezentujete svou vlast. Jsem nesmírně rád, že mám pod svým velením takové vojáky.“

Česká jednotka přijela do Litvy v podobném složení jako předchozí dvě rotace. Její jádro tvoří primárně příslušníci 252. protiletadlového raketového oddílu. Jejím úkolem bude nadále pokračovat v zajištění protivzdušné obrany bojového uskupení pod velením Německa. Hlavní bojovou sílu tvoří protiletadlová raketová baterie vyzbrojená kompletem RBS-70. Ten je určený hlavně k ničení nízkoletících cílů a funguje na principu střel řízených pomocí laserového paprsku.

Úkolové uskupení doplňují kolegové ze vzdušných a pozemních sil, vojenské policie a kybernetických sil. Jednotka bude také spolupracovat v rámci mezinárodních cvičení s dalšími útvary členských zemí NATO. Začátkem příštího roku by protiletadlovce měli vystřídat chemici z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…