Armáda ČR: Kbelská základna zvládla předsednictví na výbornou

16.01.2023 17:05 | Tisková zpráva

Uskutečnili více než 200 letů, ve vzduchu strávili bezmála 400 hodin a přepravili více než 3 000 cestujících. Leteckou přepravu v době českého předsednictví v Radě EU dostali na starost piloti, technici a ostatní personál z 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely.

Armáda ČR: Kbelská základna zvládla předsednictví na výbornou
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Ještě několik dní před převzetím štafety předsednictví Evropské unii jednala vláda o tom, kdo bude politiky a delegace jednotlivých ministerstev vozit na klíčová jednání do centrály v Bruselu. Tento úkol byl nakonec svěřen Armádě ČR – konkrétně kbelské letecké základě.

„Vládní přepravu v rámci předsednictví jsme zajišťovali zejména dvěma Airbusy A-319, letouny CASA C-295 a v případě potřeby též letouny L-410,“ vysvětluje brigádní generál Jaroslav Falta, velitel 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely, který byl společně se svým zástupcem, plukovníkem gšt. Milanem Laniakem, a bezmála padesáti dalšími vojáky kbelské základny tuto středu vyznamenán ministryní obrany.

Anketa

Chcete, aby Danuše Nerudová zůstala v politice?

3%
94%
hlasovalo: 17816 lidí

„Vojáci 24. základny dopravního letectva si zaslouží zvláštní poděkování, protože všechny úkoly přepravy nás i kolegů z EU byly na vašich bedrech. České republice jste ušetřili nemalé finanční prostředky, protože vláda kvůli omezenému počtu letounů zvažovala i možnost dočasného pronájmu. Vy jste garantovali, že to zvládnete a svůj slib jste splnili,“ poděkovala vojákům 24. základny Jana Černochová.

Na zajištění letů se podílela celá kbelská základna: nejen piloti a technici, kteří se o plně vytížené stroje starali, ale také ostatní personál, který zabezpečoval veškerou organizaci od administrativy až po nastoupení delegace na palubu.

Posádky letounů si podle generála Falty při letech přímo souvisejících s předsednictvím započítaly celkem 225 odbavených letů, 368 letových hodin a 3 086 přepravených pasažérů. Vzlétalo a přistávalo se převážně z letiště přímo ve Kbelích a také z ruzyňského Terminálu 4.

„Nesmíme zapomenout, že půlroční úkol zajištění českého předsednictví nás nezbavil našich běžných činností – letecké pátrací, záchranné a zdravotnické služby, kterou držíme nepřetržitě, součinnosti při výcviku armádních jednotek, převozu vojáků na cvičení a do misí, přepravy ústavních a vládních činitelů, vlastní účasti na mezinárodních cvičeních a také speciálních letů v rámci programu MEDEVAC,“ vypočítává tisková mluvčí 24. základny kapitánka Kristýna Kosatíková.

Podle Jaroslava Falty byl předsednický půlrok velmi náročný, především také z toho důvodu, že se základna potýká s nedostatkem dopravních letounů. „Nedávno jsme vyřadili z provozu letouny Jak-40 a Cl-601 Challenger, což citelně omezilo naše přepravní schopnosti. Přesto jsme úkol bezezbytku splnili a společně odvedli velký kus práce,“ vyzdvihl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…