Armáda ČR: Mezinárodní cvičení DARK BLADE 2019 začalo

10.05.2019 22:22

Ve čtvrtek 9. května začalo na území ČR mezinárodní cvičení vrtulníkového letectva Dark Blade 2019. Cvičení se spolu s Českou republikou zúčastní vrtulníkové letectvo Belgie, Německa, Maďarska, Polska a Slovinska.

Armáda ČR: Mezinárodní cvičení DARK BLADE 2019 začalo
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Úkolem cvičení je spolupráce vrtulníkových jednotek, a to jak při přípravě, tak i při samotném provedení. Jednotlivé národy se zúčastní specifického výcviku dle zadaného scénáře. Jedná se například o transportní lety s nákladem v podvěsu, slaňování, jeřábování, nácviky únikových manévrů vrtulníku proti útočícímu stíhači, lety s brýlemi pro noční vidění NVG (Night Vision Goggles) nebo vzdušná ochrana konvoje.

Cvičení začalo přípravnou fází, a to přesunem pozemní techniky do výcvikových prostor. Přílety letecké techniky ostatních účastníků jsou plánované od 13. května 2019. Samotná prováděcí fáze cvičení se uskuteční od 20. do 31. května 2019.

26 bojových i transportních vrtulníků

Mimo leteckou techniku AČR zde budou plnit úkoly osádky vrtulníků A-109B a vrtulníků NH-90 z Belgie, vrtulníků B-412 a AS 532 ze Slovinska a německých vrtulníků CH-53. Cvičení se rovněž zúčastní i technika, jakou disponuje AČR, a to Mi-24 a Mi-17 z Maďarska a vrtulníky W-3A Sokol z Polska. Celkem se zapojí přes 800 českých a 300 zahraničních vojáků, k dispozici budou mít 26 bojových i transportních vrtulníků a čtyři české bitevníky L-159.

Hlavními místy cvičení bude 22. základna vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou a vojenské újezdy Boletice, Libavá, Březina a posádka Bechyně.

Největší letový provoz je naplánován v pracovních dnech od 13. do 31. května 2019 v časech od 9.00 do 23.00 hodin. Také ve dnech pracovního klidu může dojít k přeletům či odletům letecké techniky nebo k jednotlivým přeletům mezi operačními prostory. Lety v nočních hodinách budou omezeny na minimum. Od 1. do 3. června 2019 se letecká i pozemní technika vrátí zpět na domovské základny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…