Armáda ČR: Náčelníci generálních štábů zemí V4 jednali o spolupráci v oblasti logistické podpory

01.07.2018 19:37

Náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Aleš Opata se zúčastnil společného jednání náčelníků generálních štábů zemí V4 v Budapešti.

Armáda ČR: Náčelníci generálních štábů zemí V4 jednali o spolupráci v oblasti logistické podpory
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Tématem rozhovorů, svolaných u příležitosti ukončení předsednictví Maďarska zemím V4 a jeho předání Slovensku, bylo vyhodnocení maďarského předsednictví, seznámení se se slovenskými prioritami v oblasti obrany a dále vzájemná spolupráce v oblasti logistické podpory, stav výstavby společné EU BG 2019/2 a vyhodnocení výcvikových aktivit.

Pozvání na jednání přijal náčelník Generálního štábu ukrajinské armády generálplukovník Viktor Mykolajovyč Muzhenko, který generály seznámil s bezpečnostní situací na Ukrajině a s návrhy dalšího rozvíjení vzájemné spolupráce zemí V4 s Ukrajinou, ve kterých dominuje společný výcvik, i společné působení ukrajinských vojáků se zeměmi V4 v operacích a hotovostních silách pro případ krize.

Maďarsko se zaměřilo na řadu priorit

Priority maďarského předsednictví byly zaměřeny na rozvoj schopností k posílení regionální bezpečnosti. K jeho vlajkovým projektům patřila především výstavba bojového uskupení Evropské unie (V4 EU BG) pro druhou polovinu roku 2019, možnost společných projektů v rámci stálé strukturované spolupráce (PESCO), další iniciativy na úrovni EU a rozvoj obranných schopností tzv. permanentní modulární síly V4.

Při společném jednání diskutovali o stavu výstavby společného velitelství logistiky V4 (JLSG HQ) a aktuálním stavu výstavby společného bojového uskupení Evropské unie (EU BG 2019/II). Hovořili také o dalších možnostech spolupráce při posilování obranných schopností. Pro bojové uskupení V4 EU BG převzala naše armáda v oblasti logistiky a vojenského zdravotnictví roli vedoucí země.

Generál Opata během svého vystoupení poděkoval maďarským kolegům za jejich aktivity a přístup během předsednictví, které vedly ke zvyšování významu uskupení zemí V4. Ocenil zejména výstavbu společného bojového uskupení Evropské unie EU BG 2019/II. Poté se v Maďarsku setkal také s generálplukovníkem Muzhenkem, se kterým jednal o možnostech rozvoje bilaterální spolupráce mezi oběma armádami, zejména v oblasti vojenského zdravotnictví a logistiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…