Armáda ČR: Nevymlouvejte se na věk a bolavé klouby, záložníkem můžete být do šedesáti

13.11.2021 19:07 | Tisková zpráva

Celý tento týden cvičilo na Libavé bezmála 150 vojáků pěší roty Aktivní zálohy Krajského vojenského velitelství Ostrava. Ač se tu sešli dvacetiletí i téměř šedesátiletí, nejen ostré střelby zvládli všichni na výbornou.

Armáda ČR: Nevymlouvejte se na věk a bolavé klouby, záložníkem můžete být do šedesáti
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Výcvik pod názvem Drill 2 se zaměřil především na manipulaci s ručními zbraněmi, na Libavou totiž dorazilo 80 nováčků. „Tady je velmi důležitý přístup instruktorů z řad zkušených vojáků aktivní zálohy, kteří své zkušenosti předávají novým kolegům,“ podotkl ředitel Krajského vojenského velitelství Ostrava plukovník Jaroslav Medek s tím, že kromě manipulace se zbraní a ostrých střeleb vojáci trénovali také taktiku a hod granátů.

Dvacetiletí, ale i téměř šedesátníci

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36258 lidí

V aktivní záloze se setkávají vojáci všech odvětví i věku. Například mezi nadporučíkem Jindřichem Štalcrem, který se v civilu věnuje bezpečnostnímu poradenství, a svobodníkem Stanislavem Járou je rozdíl 38 let. Oba mají zálibu v bojových uměních a motorkách. Nyní se celý týden na Libavé zdokonalovali ve střelbě z pistole a samopalu.

„V minulosti jsem byl 11 let vojákem z povolání, účastnil jsem se i jedné zahraniční mise. K armádě jsem měl já i mí předci vždy blízko, také můj syn je profesionální voják, proto jsem se před třemi lety rozhodl stát členem ostravské jednotky aktivní zálohy,“ prozradil Jindřich Štalcer, který podle jeho slov hodlá sloužit, dokud bude moct. Přesvědčila ho perfektní atmosféra v jednotce i profesionální nasazení jeho spolubojovníků.

Chcete zlepšit fyzičku?

Dejte se k aktivní záloze Dokázat běžet v kuse desítky minut či odnést zraněného kamaráda musí zvládnout nejen profesionální vojáci, ale i záložníci. „Fyzickou zdatnost ověřujeme i my. Během tohoto cvičení museli záložníci zvládnout dvanáctiminutový běh a stanovený počet kliků a leh sedů nebo shybů. Na vše dohlíželi armádní tělocvikáři,“ doplňuje plukovník Medek.

Rozmanitý výcvik několikrát do roka

Zálohy cvičí pravidelně několikrát v roce. Velitelský sbor těch ostravských se v červnu zdokonaloval v přípravě a vedení výcviku, vydávání bojového rozkazu velitele čety a velitele družstva. V září bylo cvičení zaměřeno na řešení krizových situací spojených s rizikem ohrožení nebo napadení strategických objektů na teritoriu kraje. Pro ostravské záložníky byl Drill 2 posledním letošním cvičením v terénu. Některé ovšem ještě čeká studium formou e-learningu.

  • Primárním úkolem ostravské jednotky aktivní zálohy je připravovat se pro nasazení v krizových situacích, jako jsou například živelní pohromy nebo ochrana a obrana objektů kritické infrastruktury na teritoriu Moravskoslezského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…