Armáda ČR: POKOS je podle učitelů potřeba víc, než kdy jindy

11.03.2022 21:20 | Aktualizováno

Masáž srdce nebo řízení pyrotechnického robota, to si vyzkoušeli žáci základních škol na jihu Čech v rámci Přípravy občanů k obraně státu (POKOS). Základní školu v Dobré Vodě u Českých Budějovic a v Nových Hradech navštívili vojáci 15. ženijního pluku. Projekt ministerstva obrany podle učitelů v těchto dnech nabývá na svém významu.

Armáda ČR: POKOS je podle učitelů potřeba víc, než kdy jindy
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

V rámci projektu POKOS se žáci i veřejnost dozví, že občanství s sebou nese i povinnosti. „Děti získají informace o obraně státu, úloze ozbrojených sil či výhodách členství v mezinárodních organizacích,“ vysvětluje hlavní body projektová manažerka Ministerstva obrany Daniela Hölzelová.

Zároveň dodává, že se děti seznámí i s tím, jak armáda spolupracuje v mimořádných situacích, jako například při onemocnění COVID 19, kdy vojáci pomáhali v nemocnicích, v očkovacích centrech, domovech pro seniory nebo při likvidaci následků tornáda na Moravě.

Učitelé by uvítali více informací

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Jaký je život u konkrétních jednotek měli za úkol představit vojáci 15. ženijního pluku. Žáci z jižních Čech tak už ví, co je prací ženisty. V rámci zdravotní přípravy si mohli vyzkoušet resuscitaci, obléknout protichemický oblek nebo ochranou masku u chemiků.

Jak vypadá nástražný výbušný systém nebo robot, to vysvětlili pyrotechnici a specialisté EOD. „Děti to berou jako zábavu, ale v rámci toho se i učí. Podle mě se branná výchova musí do škol vrátit, zvlášť vzhledem k tomu, co se v posledních dnech děje,“ říká Lenka Scheinpflugová, ředitelka ZŠ a MŠ Dobrá voda u Českých Budějovic.

To potvrzuje i učitelka ze Základní školy v Nových Hradech Kateřina Marešová. „V současné chvíli je pro naše děti velmi přínosné, aby se dozvěděly více o naší armádě a o celkové situaci. Navíc děti, se kterými jsem mluvila, tak byly z této akce nadšené.“

Projekt, který funguje už od roku 2014, zpomalil v minulých dvou letech COVID 19. „Věřím, že v letošním roce už podobné omezení nenastane a my opět zavítáme do škol, které o náš program projevily zájem,“ dodala Hölzelová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…