Armáda ČR: POKOS je podle učitelů potřeba víc, než kdy jindy

11.03.2022 21:20 | Aktualizováno

Masáž srdce nebo řízení pyrotechnického robota, to si vyzkoušeli žáci základních škol na jihu Čech v rámci Přípravy občanů k obraně státu (POKOS). Základní školu v Dobré Vodě u Českých Budějovic a v Nových Hradech navštívili vojáci 15. ženijního pluku. Projekt ministerstva obrany podle učitelů v těchto dnech nabývá na svém významu.

Armáda ČR: POKOS je podle učitelů potřeba víc, než kdy jindy
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

V rámci projektu POKOS se žáci i veřejnost dozví, že občanství s sebou nese i povinnosti. „Děti získají informace o obraně státu, úloze ozbrojených sil či výhodách členství v mezinárodních organizacích,“ vysvětluje hlavní body projektová manažerka Ministerstva obrany Daniela Hölzelová.

Zároveň dodává, že se děti seznámí i s tím, jak armáda spolupracuje v mimořádných situacích, jako například při onemocnění COVID 19, kdy vojáci pomáhali v nemocnicích, v očkovacích centrech, domovech pro seniory nebo při likvidaci následků tornáda na Moravě.

Učitelé by uvítali více informací

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Jaký je život u konkrétních jednotek měli za úkol představit vojáci 15. ženijního pluku. Žáci z jižních Čech tak už ví, co je prací ženisty. V rámci zdravotní přípravy si mohli vyzkoušet resuscitaci, obléknout protichemický oblek nebo ochranou masku u chemiků.

Jak vypadá nástražný výbušný systém nebo robot, to vysvětlili pyrotechnici a specialisté EOD. „Děti to berou jako zábavu, ale v rámci toho se i učí. Podle mě se branná výchova musí do škol vrátit, zvlášť vzhledem k tomu, co se v posledních dnech děje,“ říká Lenka Scheinpflugová, ředitelka ZŠ a MŠ Dobrá voda u Českých Budějovic.

To potvrzuje i učitelka ze Základní školy v Nových Hradech Kateřina Marešová. „V současné chvíli je pro naše děti velmi přínosné, aby se dozvěděly více o naší armádě a o celkové situaci. Navíc děti, se kterými jsem mluvila, tak byly z této akce nadšené.“

Projekt, který funguje už od roku 2014, zpomalil v minulých dvou letech COVID 19. „Věřím, že v letošním roce už podobné omezení nenastane a my opět zavítáme do škol, které o náš program projevily zájem,“ dodala Hölzelová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

13:21 Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

Stavební produkce v březnu meziročně klesla o 8,3 %, meziměsíčně byla nižší o 7,8 %. Orientační hodn…