Armáda ČR: Sokolovo a Jaslo - symboly vysoké morálky československých vojáků

09.03.2019 22:33

Hlavní sál Ministerstva obrany v areálu Na Valech se tradičně po roce zaplnil válečnými veterány a vojenskou veřejností při setkání se zástupci resortu obrany při příležitosti 74. výročí bojů u Jasla a 76. výročí bojů o Sokolovo.

Armáda ČR: Sokolovo a Jaslo - symboly vysoké morálky československých vojáků
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Setkání se zúčastnili velitel Vzdušných sil AČR generálmajor Petr Hromek, místopředsedkyně Výboru pro záležitosti EU Senátu Parlamentu ČR Emílie Třísková, primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib, místopředseda Československé obce legionářské a válečný veterán podplukovník v. v. Tichomír Mirkovič, válečný veterán brigádní generál v. v. Miloslav Masopust a řada dalších vzácných hostů.

Boje u Jasla byly první fází Západokarpatské operace Rudé armády, které se účastnili dělostřelci a tankisté, příslušníci 1. československého armádního sboru v SSSR. Ukrajinské Sokolovo bylo prvním místem bojového nasazení československé bojové jednotky v SSSR, kde se vyznamenal a padl velitel první roty kapitán (in memoriam) Otakar Jaroš.

„Do doby bojů bylo Jaslo i Sokolovo neznámými místy na mapě. Po té se staly centrem urputných válečných střetů. Se stejnou úctou a obdivem se skláníme i před památkou obětí dalších desítek a stovek často bezejmenných bitev,“ řekl generálmajor Petr Hromek.

Vojáci odešli do Sovětského svazu

Poznamenal, že většina českých a slovenských vojáků po odchodu z okupovaného Československa na konci roku 1939 se po značných peripetiích dostala přes Polsko někdy i přes Francii a Velkou Británii až na území bývalého Sovětského svazu. Tam se po počátečních potížích konečně začal v roce 1942 v Buzuluku formovat pod vedením podplukovníka Ludvíka Svobody 1. československý samostatný polní prapor. Po náročném výcviku byl nasazen v březnu 1943 do bojů u Charkova. Právě zde bojovali českoslovenští vojáci proti nepřátelské přesile u do té doby neznámé vesnice Sokolovo.

„Po mnohahodinovém boji zahynulo 86 obránců včetně velitele kapitána i. m. Jaroše. Více než 50 vojáků bylo zraněno. Na straně nepřítele byly však ztráty mnohem vyšší, ale hlavní úkol byl splněn,“ upřesnil generálmajor Petr Hromek.

Hrdinství bylo obrovskou motivací

Hrdinství československých bojovníků se stalo pro celý svět ale především pro naši okupovanou a poníženou republiku ohromnou motivací v dalším odchodu vůči hitlerovskému režimu. Sokolovo patří dodnes mezi symboly vysoké morálky československých vojáků a řadí se k nejcennějším a hlavním tradicím.

Historické okamžiky ve svém projevu připomněl i primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib. „Bitvy u Jasla a Sokolova ukázaly v době druhé světové války jaké odhodlání má český lid a s jakou urputností jsme schopni bránit svoji svobodu. Boj u Sokolova ukázal v té době našim západním i východním spojencům, že Češi a Slováci rozhodně nejsou národem, který se vzdává bez boje,“ sdělil hostům v sále a dodal, že i přes velkou převahu Němců čeští vojáci dokázali bránit strategické body do poslední chvíle. I po více než sedmdesáti letech můžeme být na naše hrdiny právem pyšní.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…