Armáda ČR: Specialisté na elektronický boj zahájili výcvik na nových rušičích STARKOM

08.02.2023 20:29 | Tisková zpráva

V úterý začal ve vojenském újezdu Libavá výcvik specialistů elektronického boje s novým mobilním komunikačním rušičem.

Armáda ČR: Specialisté na elektronický boj zahájili výcvik na nových rušičích STARKOM
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Pancéřovaná Tatra osazená několika stožáry s anténními systémy například dokáže rušit rádiovou komunikaci protivníka, jeho systémy velení a řízení vojsk, leteckou komunikaci, spojení prostřednictvím mobilních telefonů nebo globální družicový polohový signál (GNSS). Seznamte se s unikátní technikou české výroby.

Praktický výcvik na Libavé zahájila skupina instruktorů elektronického boje - nejzkušenější specialisté, kteří absolvovali veškerá školení. Nyní jsou připraveni své vědomosti a zkušenosti předávat v následujících týdnech řadovým operátorům elektronického boje. Za celé období praktického výcviku proškolí nižší desítky operátorů. Právě se zaváděním nových, čím dál složitějších technologií, narůstají i požadavky na jejich obsluhu.

Moderní technika určená k elektronickému boji vyžaduje elektrotechnické nebo IT vzdělání a také notnou dávku vlastní iniciativy a píle. K praktickému výcviku na technice vojáci přistupují až po úspěšném absolvování několikaměsíční intenzivní teoretické přípravy. „Výcvik na STARKOMu bereme jako velkou výzvu. Pracujeme s technikou, která v Armádě České republiky ani v celé alianci nemá obdoby a to nás žene vpřed,“ upřesňuje velitel čety elektronického útoku poručík David F.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21902 lidí

STARKOM – kladivo na signály

Tento nový mobilní rušič je schopen zajistit komplexní činnosti elektronického boje na soudobém bojišti. Je schopen rušit rádiovou komunikaci protivníka, jeho systémy velení a řízení vojsk, leteckou komunikaci, spojení prostřednictvím mobilních telefonů, globální družicový polohový signál (GNSS) i signály pro řízení a přenos dat z bezpilotních (UAV) a bezosádkových (UGV) prostředků. Jde o techniku ryze české výroby, kterou armádě dodává státní podnik Vojenský výzkumný ústav Brno (VVÚ). VVÚ jako hlavní kontraktor pro MO ČR, provádí vlastní výrobu včetně sofistikovaného diagnostického systému společně s řadou firem českého obranného průmyslu.

Rozhodující poddodavatelský podíl má společnost URC Systems, spol. s r.o., která zabezpečuje průzkumně-rušicí technologie a příslušný vysoce sofistikovaný aplikační software na podvozku vyrobeném Kopřivnickou Tatrou, dodávající pancéřovaná vozidla řady TATRA se skříňovou karoserií a se základním vybavením. Nejen VVÚ, ale také zejména URC Systems s odbornou podporou od JISR Institute, a.s., mají mnohaleté zkušenosti v oblasti elektronického boje opřené o dlouhodobou spolupráci s uživateli AČR, které byly uplatněny při realizaci.

V současné době má 532. prapor elektronického boje k dispozici první z nakupovaných rušičů. Do konce tohoto roku bude postupně s dodávkami jejich počet narůstat až na finálních osm.

Technická specifikace

Při vývoji STARKOMu byl kladen důraz na vysokou mobilitu. Prostředek je umístěn na armádou osvědčené podvozkové platformě Tatra-Force 8×8 s prodlouženým rozvorem. Pro ochranu osádky a technologií je kabina i nástavba vybavena proti minovou a balistickou ochranou, mobilním maskováním a filtroventilací. Pro obranu při bezprostředním ohrožení má ve výzbroji lafetovaný kulomet FN Minimi.

Rušič slouží zejména jako mobilní prostředek pro plnění taktických činností elektronického útoku a elektronické obrany. Je schopen vést činnost za pohybu, nebo ze zastávky s možností plně automatické výstavby anténních systémů. V technice je integrována vlastní elektrocentrála, proto pro činnost nepotřebuje externí napájecí soustavu.

Armáda České republiky má v oblasti elektronického boje dlouhou tradici. STARKOM není principiálně ničím novým, ale je moderním a podstatně vylepšeným nástupcem starších mobilních rušičů jako jsou MVKVR, PPR nebo MUKVR. Tato technika bude se zavedením nové generace rušičů postupně vyřazována.

Velitel 532. praporu elektronického boje podplukovník Lukáš Hoza k výcviku dodává: „Naše jednotka je vyčleňována do sestavy úkolových uskupení Armády České republiky. Bez této nové techniky bychom nebyli schopni těmto jednotkám úkolových uskupení poskytovat potřebné schopnosti v oblasti elektronického boje, které soudobé bojiště vyžaduje. STARKOM je unikátní prostředek nejen v armádách evropských zemí, ale i v celém NATO.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tisk.cirkev.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …