Armáda ČR: Strakoničtí vojáci předali dar domovům pro seniory

21.12.2020 11:56

Sedm týdnů vojáci pomáhali ve dvou strakonických domovech pro seniory, které se v důsledku pandemie COVID-19 potýkaly s nedostatkem personálu. Ve čtvrtek 17. prosince sem vojáci zavítali znovu, aby předali zdejšímu personálu vánoční dárky.

Armáda ČR: Strakoničtí vojáci předali dar domovům pro seniory
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Vojáci do domovů v Rybniční a Lidické ulici přinesli presovače, kávu a sadu hrnečků. „Chtěli jsme zdravotním sestrám a ošetřovatelkám zpříjemnit jejich náročnou práci. I my vojáci využíváme kávu jako povzbuzení ve službě,“ vysvětlil rotmistr Josef Košatka, proč vojáci věnovali praktické dárky.

Společně s rotným Viktorem Votánkem a desátnicí Veronikou Vidlášovou chtěli poděkovat a vyjádřit úctu lidem, jež se starají o seniory. Jejich myšlenku podpořili i další vojáci z 251. protiletadlového raketového oddílu. Během několika málo dní vybrali mezi sebou přes 17 tisíc korun, za které pak pořídili dárky.

Pracovali 12 hodin denně

Práce v domově pro seniory je psychicky i fyzicky náročná. Vojáci se o tom přesvědčili na vlastní kůži. „Ze začátku jsem měl trochu obavy. Neměl jsem zkušenosti s péčí o seniory, ani s prostředím, ve kterém žijí. Během prvních dvou dnů jsem se ale rozkoukal a pak už to byl jen frmol od rána do večera,“ popsal s úsměvem rotmistr Košatka a dodal, že vojáci zde sloužili dvanáctihodinové směny.

Jejich přítomnost oběma zařízením velmi pomohla. V nejhorším období onemocnělo přes 60 procent zaměstnanců, nejvíce chyběl ošetřovatelský personál. „Vojáci nám skutečně vytrhli trn z paty, když zastoupili chybějící zaměstnance. Pomáhali nám při přemísťování covid pozitivních pacientů, asistovali při umývání seniorů, podávání stravy a poskytovali další péči našim klientům,“ uvedla staniční sestra domova pro seniory v Rybniční ulici Vlasta Kudláčková.

Projevili velkou míru empatie

„Jako příslušníci Armády ČR jsme zvyklí plnit úkoly. Vyzdvihnout bych ale chtěl velkou míru empatie, kterou vojáci projevili ve vztahu k seniorům a nemocným lidem, jež jsou často odkázáni na pomoc druhých. Cením si toho u vojáků a jsem na ně hrdý,“ pronesl velitel 251. protiletadlového oddílu podplukovník Jaroslav Sekanina, když společně s vojáky předal dárky.

Vojáci pomáhali ve strakonických domovech pro seniory každý den od 23. října do 12. prosince. Sedm vojáků bylo nasazeno v domově v Rybniční ulici a tři vojáci v domově pro seniory v Lidické ulici. Nepomáhali zde pouze příslušníci 251. protiletadlového oddílu, ale vystřídali se zde vojáci napříč celým strakonickým plukem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…