Armáda ČR: V Boleticích vrcholí příprava vojáků do zahraniční operace

05.02.2018 15:51

Bojovými střelbami čet na střelnici Ondřejov ve vojenském újezdu Boletice vyvrcholila dvoutýdenní příprava 10. strážní roty BAF (Bagram Air Field), která je složená zejména z příslušníků 42. mechanizovaného praporu Tábor. Na své nasazení v zahraniční operaci v Afghánistánu se vojáci intenzivně připravují již od října loňského roku.

Armáda ČR: V Boleticích vrcholí příprava vojáků do zahraniční operace
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Finální příprava 10. strážní roty tu probíhá od minulého týdne, kdy se vojáci zdokonalovali ve střelbách z lafetovaných a ručních zbraních, v házení ručních granátů a následně jsme zahájili třídenní kontrolu sladěnosti jednotlivých čet,“ informoval nadporučík Daniel Píša, zástupce velitele 10. strážní roty BAF a současně zástupce řídícího cvičení v Boleticích. V rámci komplexního výcviku se do přípravy zapojili i vojáci ze 131. dělostřeleckého oddílu Jince a leteckou podporu zabezpečili příslušníci 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely.

Inspirace skutečnými událostmi

V druhém týdnu na střelnici Ondřejov vyvrcholil výcvik bojovými střelbami čet, které byly zahrnuty do připravených scénářů, jež vycházejí z reálných incidentů z provincie Bagrám, která bude cílovou destinací této jednotky už letos v březnu. Nejen z tohoto důvodu, ale také kvůli riziku, které s sebou nese každé operační nasazení, nebral nikdo z příslušníků 10. strážní roty BAF tento výcvik na lehkou váhu.

„Jednotlivé scénáře jsou inspirovány z reálných situací, s nimiž se mohou vojáci v průběhu svého nasazení v zahraniční operaci setkat,“ pokračoval nadporučík Píša. Upřesnil, že scénář bojových střeleb byl z části inspirován skutečnou událostí, kterou museli před čtyřmi lety řešit vojáci 2. strážní roty. Při jednání s místními představiteli v hustě obydlené afghánské vesnici došlo k RPG útoku na vozidlo na okraji vesnice. Výsledkem bylo šest těžce zraněných. Bylo nutné je dopravit do bezpečí, poskytnout jim první pomoc, připravit je pro odsun a transportovat vrtulníkem W-3A Sokol v roli MEDEVAC.

Sladěnost celé jednotky

Jednou z hlavních priorit celého výcviku příslušníků 10. strážní roty BAF je zároveň sladěnost celé jednotky, která bude minimálně šest měsíců působit jako jeden tým při plnění operací v Afghánistánu. Výcvik, který je od samého počátku postavený na fyzické, ale i psychické náročnosti, je pro vojáky velmi důležitý. „Jsme jednotkou, která na této skutečnosti postavila celou fázi půlroční přípravy, a i ti vojáci, kteří už prošli několika zahraničními operacemi v zahraničí, tvrdí, že takto náročnou a reálnou přípravu ještě nezažili,“ dodal nadporučík Daniel Píša.

O tom, že výcvik vojáků, kteří se v březnu chystají do Afghánistánu, je velmi náročný, nepochybují ani vojenští psychologové, kteří se podílejí nejen na celkové přípravě vojáků, ale především jim poskytují vysoce kvalitní zpětnou vazbu. „Psychologická příprava na zahraniční misi sehrává v životě vojáka důležitou roli,“ informoval psycholog 42. mechanizovaného praporu nadporučík Patrik Weiss a dodal, že jejich úkolem je zejména být jim oporou před výjezdem do zahraniční operace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…