Armáda ČR: V Kábulu proběhla rotace vojáků, kteří cvičí piloty a střelce

07.02.2018 18:10

Na Mezinárodním letišti Hámida Karzaje v Kábulu rotovali čeští vojáci vzdušných jednotek Train Assist Advise Command (TAAC-Air), kteří jsou určeni k výcviku, asistenci, poradenství a velení. Jednalo se o výměnu velení 311. letky a příslušníků leteckého poradního týmu.

Armáda ČR: V Kábulu proběhla rotace vojáků, kteří cvičí piloty a střelce
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Slavnostní předání velení 311. letky se uskutečnilo ve vojenské části kábulského letiště. Společně s českými vojáky zde působí příslušníci amerických, chorvatských, maďarských a slovenských vzdušných ozbrojených sil. Mezi významné hosty na slavnostním předání patřil velitel TAAC–Air brigádní generál Phillip Steward.

Nový velitel 311. letky pplk. K. V. ve své řeči poděkoval svému předchůdci za skvělou práci a mimo jiné poukázal na viditelnou změnu afghánského letectva: „Absolvuji zde, v Afghánistánu, již druhou misi. Vidím posun, kterého se podařilo dosáhnout Afghánským vzdušným silám. Je pro mě ctí sloužit na tomto místě s koaličními partnery a zároveň to považuji za velkou výzvu,“ konstatoval nový velitel 311. letky.

Ocenili profesionalitu českých vojáků

Na předání velení promluvil také velitel Air Expeditionary Advising Group (letecká expediční poradní skupina) plukovník Mark Reents a velitel afghánské 377. vrtulníkové letky podplukovník Samim Farid. Oba ve svém proslovu ocenili přístup českých vojáků a zdůraznili jejich profesionalitu.

Dosavadní 22. letecký poradní tým působil v Afghánistánu téměř sedm měsíců. Během této doby se kromě plnění svých základních povinností podílel i na řadě dalších aktivit. Spolupracoval například s afghánskou prezidentskou letkou při řešení složitých úkolů transportu VIP v souladu s prezidentským protokolem a technickými možnostmi vrtulníků Mi-17. Pro protokol prezidenta Afghánistánu provedli příslušníci také praktickou ukázku maximálních možností prezidentského speciálu Mi-17. Dále se podíleli na posouzení požadovaných vlastností nově pořízených balistických vest.

Strážní andělé

„Strážní andělé“ dali mimo jiné podnět k organizaci charitativního pochodu Memorial March na podporu rodiny zemřelého kolegy z Náměště nad Oslavou desátníka L. R. Při této akci bylo vybráno a následně předáno pozůstalým okolo třiceti tisíc korun.

Za velký úspěch a zviditelnění českých vojáků na základně lze považovat vítězství příslušnice 22. leteckého poradního týmu na osmi běžeckých závodech, které zde byly v daném období pořádány.

Vojáci 23. leteckého poradního týmu budou v Afghánistánu působit stejně jako jejich předchůdci přibližně půl roku.

  • Úkolem leteckého poradního týmu je poradní činnost v oblasti provádění výcviku pilotů, palubních techniků, palubních střelců a technického personálu Afghánských vzdušných sil (AAF – Afghan Air Force), a to na vrtulnících Mi-17 a Mi-35.
  • Činnost probíhá ve spolupráci s koaličními partnery a pod operačním velením českého velitele 311. letky (311. Air Expeditionary Advisoring Squadron).
  • Příslušníci dále provádějí odborné technické poradenství, školení pozemního i létajícího personálu, instruktorskou činnost při výcvikových letech a letech na simulátoru vrtulníku Mi-17. Podílejí se také na mentorování letových příprav a předepsaných prací technické údržby zahrnujících předletové, meziletové a poletové přípravy na letecké technice AAF.
  • Významnou součástí leteckého poradního týmu je jednotka skupiny ochrany (SkO), tzv. „Guardian Angels“ („strážní andělé“). Jejím hlavním úkolem je zabezpečit přímou ochranu příslušníků TAAC-Air, zabezpečit výjezdy a doprovody ve prospěch úkolového uskupení AČR mimo základnu, sektorové střežení budov a přímou ochranu vlastních příslušníků i koaličních partnerů v průběhu letů mimo základnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…