Armáda ČR: Ve Středomoří se vystřídali čeští vojáci, v rámci námořní mise EU hlídají pobřeží Libye

15.08.2023 19:15 | Tisková zpráva

Už 17. skupina Armády České republiky vedená plukovníkem Janem Jandou převzala v italském Římě svůj operační úkol. Navazuje tak na své předchůdce v rámci námořní mise Evropské unie - EUNAVFOR MED (European Union Naval Force Mediterranean), operace IRINI (v řečtině „mír“).

Armáda ČR: Ve Středomoří se vystřídali čeští vojáci, v rámci námořní mise EU hlídají pobřeží Libye
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Námořní operace IRINI prosazuje od roku 2020 zbrojní embargo OSN vůči Libyi v důsledku druhé libyjské občanské války. Je tak příspěvkem Evropské unie, který má podporovat návrat k míru a stabilitě v Libyi.

„Uplatňování zbrojního embarga OSN vůči Libyi je uskutečňováno prostřednictvím námořních, vzdušných a družicových prostředků, a to i v rámci širší mezinárodní spolupráce. V praxi to vypadá tak, že jsou na volném moři a při pobřeží Libye prováděny kontroly plavidel, u nichž je podezření, že přepravují zbraně nebo související materiál,“ přiblížil hlavní úkol mise velitel 17. skupiny AČR EUNAVFOR MED IRINI plukovník Jan Janda.

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7671 lidí

Velení převzal plukovník Janda od velitele předcházející 16. skupiny plukovníka Václava Švece, který ve své funkci působil v uplynulých šesti měsících. Plukovník Janda se po převzetí operačního úkolu se svými čtyřmi kolegy zapojí do struktury velitelství mise (EU Operational Headquarters - EU OHQ) na základně Centocelle Air Base v Římě.

Mezi úkoly operace IRINI patří snaha o rozbití operačního modelu sítě převaděčů a obchodníků s lidmi, monitorování, dohled a shromažďování informací o nedovoleném vývozu ropy, surové ropy a rafinovaných ropných produktů z Libye. V neposlední řadě je to rozvoj kapacit při výcviku libyjské pobřežní stráže a námořnictva.

„Naši vojáci plní odborné úkoly v oblastech řízení lidských zdrojů a zdravotnického zabezpečení na vedoucích pozicích mezinárodního štábu velitelství. Dále působí ve Společném operačním centru operace, odkud je řízena a monitorována činnost více než šesti stovek mnohonárodních pracovníků a prostředků poskytnutých 23 členskými státy EU, které operaci podporují. Dlouhodobě tak potvrzujeme naše úspěšné zapojení do vojenských struktur Evropské unie,“ dodává na závěr plukovník Janda.

V rámci předávání operačního úkolu došlo také k návštěvě Velvyslanectví České republiky v Římě. Jeho excelence, velvyslanec ČR Jan Kohout přivítal novou skupinu a ocenil práci českých vojáků.

  • Operace EUNAVFOR MED IRINI byla zřízena a zahájena rozhodnutím Rady EU č. 2020/472 ze dne 31. března 2020 jako vojenská operace pro řešení krize s cílem přispět v souladu s rezolucí RB OSN 1970 (2011) a následnými rezolucemi o zbrojním embargu vůči Libyi. Rozhodnutím Rady EU ze dne 20. března 2023 byl mandát operace prodloužen do 31.3.2025.
  • EU OHQ je velitelstvím na strategicko-operační úrovni podřízeným a přímo zodpovědným politickému a bezpečnostnímu výboru (Political and Security Committee – PSC), který je mimo jiné odpovědný za společnou bezpečnostní a obrannou politiku EU (Common Security and Defence Policy – CSDP).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …