Armáda ČR: Vítěz, nebo poražený? Spolupráce je základem úspěchu

16.10.2022 16:51 | Tisková zpráva

Specialisté z Česka, Slovenska, Německa a Maďarska aktuálně cvičí v Libavé v rámci POWERFUL WORD. Zaměřují se na informační a psychologickou válku, civilně-vojenskou spolupráci a kybernetické působení.

Armáda ČR: Vítěz, nebo poražený? Spolupráce je základem úspěchu
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Výsledek cvičení ovlivní nejen jednotlivé role v rámci simulace (média, trollové, starostové nebo veřejnost), které mohou celým dějem zamíchat, ale především schopnost dobře a efektivně spolupracovat.

A proto se na umění spolupracovat klade velký důraz v rámci celého cvičení, při různých úkolech, protože v rámci Aliance je sdílení zkušeností klíčové. Dochází ke sladění odlišných postupů, kdy se vojáci navzájem inspirují, aby věci dělali lépe. I v praxi, při reálných situacích, hrozbách a nasazení je zásadní, aby vojáci pracovali bok po boku. Právě efektivní a dobrá spolupráce může rozhodnout o vítězi a poraženém.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Spolupráce jako základ úspěchu

Češi, Slováci, Němci a Maďaři. Ti všichni přijeli do vojenského prostoru Libavá, kde týden intenzivně působí v rámci smíšených jednotek, předávají si zkušenosti, postupy, společně procvičují taktické procesy. Taková spolupráce je nedocenitelnou výhodou společného výcviku. „Od začátku plánování až do současného reálného nasazení je spolupráce vynikající. Podobné cvičení je skutečnou odpovědí na potřeby vyzkoušet si společné postupy v co nejvěrnějším prostředí, které se dynamicky mění na základě činností jednotlivých vojáků,“ popsal velitel německých jednotek podplukovník Scheffler.

Výcvik odbornosti je prioritou číslo jedna, ale procvičují se i postupy ve vydávání, zpracovávání a vyhodnocování úkolů, a také reakce na různé události a incidenty, jak potvrdil náčelník operačního a plánovacího oddělení mjr. Tvrdý: „Každý ví, co má dělat. Jasná a rychlá komunikace je základ. Práce v mezinárodním prostředí je dnes samozřejmost, takže kromě umění spolupracovat je důležitá i jazyková vybavenost.“

Jak si vedou Češi

„Češi jsou známí pro svou schopnost improvizace. A při tomto cvičení tomu není jinak. Nemáme tak dobré vybavení jako třeba naši němečtí kolegové, zato umíme i s tím málem co máme, vytvořit srovnatelné produkty. To i odráží i naše počty. Německá jednotka tu má téměř sto vojáků, od nás jsou to jen desítky,” vysvětlil velitel týmu bojové videodokumentace poručík Martin Paszko. Čeští vojáci jsou velmi specializovaní, ale zároveň zvládají i více funkcí naráz.

„Je to obrovská zkušenost. Osobně jsem v podobném prostředí poprvé a zatím můžu říct, že je jen škoda, že podobná cvičení neděláme častěji. Zrovna včera nám slovenský kolega ukázal, jak zlepšit práci s kamerou,“ dodal poručík Paszko. Češi mají na cvičení zastoupení téměř v rámci všech specializací - od plánovačů, přes tvorbu multimediálních produktů až po taktické týmy. Snaží se načerpat co nejvíce zkušeností a ty pak použít pro rozvoj domácí jednotky, především v oblasti vlastního výcviku.

Historie a vývoj cvičení

Cvičení POWERFUL WORD navazuje na letitou historii česko-slovenské kooperace. Každý rok se konalo společné cvičení s tématikou civilně-vojenské spolupráce a psychologických operací. Chybělo ale cvičení na hybridní hrozby, které si moderní dynamická doba žádá. „A protože jde o unikátní a velmi zajímavé cvičení, rozhodli jsme se oslovit i další státy. Tak vznikl letošní ročník, kde se účastní Česko, Slovensko, Německo a Maďarsko. Vojáci z Belgie a Spojených států přijeli nahlédnout do scénáře cvičení a možná příště rozšíří naše řady,” vysvětluje zástupce řídícího cvičení podplukovník Josef Daňhel, který stál za přípravou cvičení.

I když se cvičení koná v takovém měřítku poprvé, už teď je jasné, že další ročník se posune zase o kus dál. Plánování cvičení totiž začíná už při běhu toho předchozího, tedy současného. „Označíme třecí místa, především technické zabezpečení a díry ve scénáři. Zbytek jsou už pouze organizační maličkosti jako je zasíťování pracovišť, jak zajistit techniku, jídlo apod.,” podplukovník Daňhel. Zajímavostí letošního ročníku byl přesun německé kolony, která se na cvičení přepravovala z Mayenu v jednom proudu po dálnici za doprovodu vojenské policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …