Armáda ČR: Vojenský vrtulník testoval přistávací plochu v Karlových Varech

25.03.2018 22:34

Posádka vojenského vrtulníku W-3A Sokol testovala další nezpevněnou plochu nedaleko stanoviště ZZS Karlovarského kraje ve Dvorech. Ta by měla sloužit pro přistání vrtulníku letecké záchranné služby v případě rychlého transportu pacienta z Karlovarské krajské nemocnice v nočních hodinách nebo při transportu pacienta z Karlových Varů.

Armáda ČR: Vojenský vrtulník testoval přistávací plochu v Karlových Varech
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Karlovarská krajská nemocnice provozuje heliport, který se nachází na střeše budovy nemocnice. Heliport byl původně určený pro vrtulníky do hmotnosti 3,5 tuny, ale v minulém roce byl recertifikovaný na hmotnost 6,4 tuny. Provozní doba heliportu je stanovena od svítání do soumraku. Za stávajících podmínek jsou piloti v případě nočního přistání či přistání za snížené viditelnosti nuceni letět s pacientem až na letiště v Olšových Vratech nebo v blízkosti benzínové pumpy u Ohře.

Plocha ve Dvorech se nachází mezi sídlem krajské záchranky a ředitelstvím policie. Jedná se o přistávací plochu nikoli heliport. Záchranáři ji budou využívat v případech, kdy se transport uskuteční po soumraku. „Pro nás a zejména pak pro pacienty je každá další plocha možností jak zefektivnit přepravu pacienta do lékařského zařízení. Tato plocha je pro přistání v noci naprosto vyhovující. Je na kraji města, mimo zástavbu a odpadne zde potřeba uzavírat kvůli přistání vrtulníku celou oblast. Mimo to se sanitky nemusí prodírat městem a šetří tak čas,“ uvedl kapitán vojenského vrtulníku major Petr Šafařík.

Plocha ve Dvorech představuje pro pacienty benefit

„Pro pacienty to přestavuje benefit v okamžité využitelnosti zdravotnické posádky k dalšímu zásahu. Letiště v Olšových Vratech i nadále zůstává nejlepší plochou při nepříznivých klimatických podmínkách,“ řekl plukovník Zdeněk Pašek, náčelník odboru Letecké záchranné služby urgentní medicíny.

Travnatá plocha, na které přistane záchranářský vrtulník, není nic neobvyklého. Podobně využívají letci plochu u parku v Zítkových sadech v centru Prahy, kde přepravují pacienty například do Všeobecné fakultní nemocnice: „Naše posádky jsou pochopitelně na přistání na podobných plochách trénované. Ve čtvrtek šlo takzvaně o rekognoskaci terénu, kdy jsme si za denního světla obhlídli celou plochu z vrtulníku, zkusili si nalítnout ze všech stran, aby nás v případě ostrého zásahu v noci, kdy jde o každou minutu, nic nepřekvapilo. Během takovýchto přistání na nezpevněné ploše jsou naším největším nepřítelem náhodní kolemjdoucí, kteří se nám v touze o atraktivní „selfíčko“ vrhají pod kola vrtulníku, aniž by si uvědomovali, jak nám znemožňují práci a navíc i sebe vystavují nebezpečí,“ dodal major Šafařík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…