Armáda ČR: Vrtulníkářský Top Gun nad Maďarskem. Čeští piloti zdokonalili taktické létání

30.10.2022 14:29 | Tisková zpráva

Nad Maďarskem se v uplynulých třech týdnech uskutečnilo každoroční mezinárodní cvičení Helicopter Tactics Instruktor Course (HTIC 2022). Šlo o společný výcvik členských států NATO pod vedením evropské organizace EDA.

Armáda ČR: Vrtulníkářský Top Gun nad Maďarskem. Čeští piloti zdokonalili taktické létání
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Cvičení se zaměřilo na výcvik pilotů-instruktorů, kteří se během něj zdokonalili v taktickém létání. Čáslavští piloti bitevníků nalétali v průběhu cvičení kolem 100 letových hodin.

S nadsázkou se dá se říci, že se jedná o “vrtulníkářský Top Gun”. Letouny L-159, zde působily v roli “agresorů” a připravovaly tak pilotům vrtulníků horké chvilky, když na ně útočily. Pro piloty letounu L-159 to byl naopak výcvik v úkolech vzdušného boje proti pomalu a nízko letícím cílům - letí ve výšce pod 300 m a pomaleji než 250 km/h - v praxi vrtulníky nebo sportovní letadla, které mohou být použity při případném teroristickém útoku. Dále měli piloti možnost výcviku ve vzdušném boji s odlišnými typy letounů a vedení společných leteckých operací (COMAO).

Za Českou republiku se zúčastnila čtveřice letounů L-159 ALCA, vrtulník Mi-171Š a padesát příslušníků leteckého personálu z 21. základny taktického letectva Čáslav a z 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec-Vícenice. Do cvičení se dále zapojily transportní vrtulníky UH-60 Black Hawk ze Švédska, nizozemské CH-47 Chinook a maďarské víceúčelové vrtulníky H-145. 212. taktická letka se cvičení HTIC účastní od roku 2014 pravidelně, minulé ročníky proběhly ve Švédsku, Velké Británii a druhý rok po sobě v Maďarsku.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Výcvik únikových manévrů

Cvičení HTIC probíhalo na letecké základně u města Pápa na severozápadě Maďarska. Jde o tzv. „evasion training“ (výcvik únikových manévrů) pro instruktory a osádky vrtulníků, které se snaží ubránit případnému napadení. Jejich nejlepší obrana je, že létají nízko a využívají terén, aby na ně nikdo nezaútočil - využívají údolí kde se schovají, lesy, stíny, atd. Pokud ale útok nastane, musí být schopni se bránit s využitím taktických manévrů, palubních střelců nebo použitím klamných cílů.

Ranging run

Všechny osádky vrtulníků se postupně učí, jak se bránit. Létají od jednodušších úkolů k těm složitějším. Začínají létat jeden proti jednomu, jeden proti dvěma, dva proti jednomu, dva proti dvěma. A vrcholem je pak obrana-únik celého “balíku” vrtulníků, které plní společný úkol ze spárů letounů taktického letectva. „Výcvik začíná od jednoduchých věcí, říká se tomu „ranging run“, aby si osádky vrtulníků takzvaně „nakoukaly“ dálky. Piloti bitevníků letí dál od nich, říkají jim vzdálenosti, aby měly představu, jak stíhačka vypadá. Během toho se piloti snaží naučit odhadnout vzdálenost, kdy je letoun tzv. v obálce pro odpal řízené rakety a kdy je třeba se začít bránit simulovaným odpalem klamných cílů tzv. flér,” popisuje výcvik jeden z pilotů bitevníku.

„Kromě získávání zkušeností v mezinárodním prostředí je účast na takovém cvičení pro nás výhodná i z pohledu našeho výcviku, protože takto kompletní scénáře u nás nemáme možnost cvičit, navíc naše činnost je vysoce ceněna vedoucími instruktory i všemi účastníky cvičení HTIC,“ uvedl velitel 212. taktické letky podplukovník Linhart. Poslední týden kurzu HTIC osádky procvičovaly výcvik v plánování a provedení komplexních misí COMAO. Čáslavští piloti bitevníků nalétali v průběhu cvičení kolem 100 letových hodin.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…