Arnika: Bílé pruhy dostalo 242 stromů a průjezd krásnou alejí u Švábova je bezpečnější

21.06.2016 15:33

Srdnatí dobrovolníci, nadšení místní lidé i členové spolku Arnika natřeli v pátek a sobotu všechny stromy v čtyřkilometrové aleji u Švábova na Jihlavsku bílými reflexními pruhy, které jsou tolik důležité pro bezpečnost provozu.

Arnika: Bílé pruhy dostalo 242 stromů a průjezd krásnou alejí u Švábova je bezpečnější
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Pozitivní zakončení výjimečného příběhu spolupráce místních občanů, vedení obce a silničářů usilujících o zachování stromořadí umožnilo na 350 drobných dárců, kteří přispěli do sbírky „Plechovka pro alej“ (ZDE). Tu už po několikáté pořádá Arnika a letos lidem umožnila sponzorovat právě novou tvář aleje u Švábova. Zájem o sbírku ukazuje, že česká veřejnost vnímá stromy u cest a silnic jako hodnotu, kterou je dobré opatrovat. To je dobrá zpráva pro stovky stromořadí v celé zemi.

Projížďka i procházka Švábovskou alejí je pohlazením pro duši. Přesvědčila jsem se o tom v těchto dnech mnohokrát a věřím, že se o tom budou moci přesvědčit i příští generace. Za Arniku děkuji všem dárcům a dobrovolníkům, bez kterých bychom akci nedokázali uskutečnit. Speciální dík patří zástupcům firmy TRASK za podporu i pracovní nasazení v aleji a firmě Balakryl, která nám poskytla část potřebného množství barvy. Pro mě osobně byla celá akce velkou motivací. Usilovat o zachování alejí v naší krajině má smysl!“ říká Marcela Klemensová, vedoucí kampaně Zachraňme stromy.

Nebývalý zájem dobrovolníků umožnil natřít všech 242 stromů ve dvou dnech. Na kmeny stromů bylo natřeno asi 80 kg bílé netoxické barvy Balakryl. Svou pomoc nabídlo přes 20 dobrovolníků z mnoha míst: od Prahy až po Jablunkovský průsmyk.

Zásadní podíl na práci měla skupina dobrovolníků složená ze zaměstnanců technologické firmy Trask solutions. Tato firma byla také významným dárcem sbírky Plechovka pro alej. Do práce se velmi pilně pustil i tým složený ze zaměstnanců radia Impuls. Nejen těmto dobrovolníkům a dárcům patří zasloužené díky.

Švábovská alej byla pravděpodobně založena v době, kdy se stromy podél silnic vysazovaly na popud Marie Terezie. Cestu dnes lemují mohutné kmeny i zcela mladé stromky. Lidé ze Švábova byli zvyklí o alej pečovat, udržovali koruny, odstraňovali kořenové výmladky a za uhynulé stromy dosazovali mladé lipky.

„Švábovská alej ukazuje, jak může vypadat spolupráce všech zainteresovaných stran: silničářů, nevládních organizací, úřadů, místních komunit. Arnika byla při tom: před rekonstrukcí jsme procházeli se silničáři alejí a kácení jim rozmlouvali. Díky tomu stromy od švábovské cesty nezmizely, ale byly odborně ošetřeny. V některých místech jsou zpevněná místa, výhybny, a tak alejí bez větších problémů projíždějí autobusy i zemědělské stroje. Bílé pruhy na stromech bezpečnost ještě posílí,“ říká Jana Vitnerová z jihlavské pobočky Arniky.

Stovky alejí podél silnic III. třídy v naší krajině jsou, či v nejbližších letech budou, předmětem diskuse, která rozhodne o jejich osudu. Povrch silnice je ve špatném stavu, nároky na komfort dopravy rostou, požadavky soukromých zemědělců na maximální využití půdy také - je tedy na stromy podél cest místo? Arnika je přesvědčena, že ano. Proto aleje nejen natírá, ale i sází, jedná se silničáři, pomáhá místním spolkům stromy chránit a každoročně vyhlašuje anketu Alej roku (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…