Arnika: Budou Praze chybět školky a domy pro seniory? Návrh Metropolitního plánu nedostatečně chrání veřejnou vybavenost

24.04.2018 17:13

Návrh Metropolitního plánu, který minulý týden zveřejnil Institut plánování a rozvoje hlavního města[i], nepočítá s důslednou ochranou veřejné vybavenosti. Neobsahuje nástroje, jak přimět developery, aby při komerční výstavbě zajistili potřebné zázemí pro obyvatele.

Arnika: Budou Praze chybět školky a domy pro seniory? Návrh Metropolitního plánu nedostatečně chrání veřejnou vybavenost
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Vyvolané náklady pak mohou spadnout na město. Hrozí navíc, že pokud se majiteli pozemku podaří následně prosadit změnu územního plánu, mohou městské části v některých případech přijít dokonce o nynější školky, školy, domov seniorů nebo třeba zdravotní středisko.

„Dostupnost škol, školek, ordinací, lékáren, obchodů, knihoven nebo pošt zaručuje Pražanům dobře fungující město. Politikové a úřady musí město vybavenost důkladně chránit a ne ji dát napospas volné ruce trhu,” říká Vendula Zahumenská, právnička Arniky.

“Zejména městské části by si měly ohlídat, zda Metropolitní plán chrání jejich zázemí a vytváří dostatečnou kapacitu také v souvislosti s novou výstavbou bytů a kanceláří. Jinak se mohou v budoucnu dostat do neřešitelných situací, kdy ani nebudou moci uspokojit základní potřeby svých obyvatel, nebo jen za cenu nepřiměřených finančních nákladů ze svých rozpočtů,” dodává právnička.

Návrh Metropolitního plánu řeší veřejnou vybavenost velmi svérázně. Tam, kde už nějaká škola, knihovna nebo poliklinika stojí (podle plánu jde o takzvaná stabilizovaná území), je nakreslená jenom tečka. Ta znázorňuje polohu, ale už ne velikost pozemků určených pro občanské vybavení. Takové pojetí plánu neposkytuje nekomerčním funkcím města téměř žádnou ochranu.

Jedním z mnoha příkladů ohrožené lokality je sídliště Ďáblice[ii], kde už nyní obyvatelé, ani městská část nesouhlasí s navrženou novou zástavbu[iii]. „Ďáblické sídliště je jedním z nejcennějších sídlišť v celém Česku. Je unikátní a mělo by být chráněno. Metropolitní plán nejen zhoršuje ochranu zeleně, ale dokonce i ploch určených pro vybavenost. Přitom se právě teď potýkáme s novými developerskými plány a potřebovali bychom, aby nám Metropolitní plán pomohl. Jeho aktuální pojetí naopak znamená reálné nebezpečí, že vybavenost se pro občany v budoucnu zhorší,” říká Jana Rozmarová ze spolku Krásné Kobylisy[iv].

Metropolitní plán nevymezuje konkrétní místa, kde má být veřejná vybavenost, dokonce ani v takzvaných transformačních územích. Neurčuje pro jejich zástavbu skoro žádná pravidla, ani nepožaduje zpracování podrobných regulačních plánů. Při přestavbě nákladového nádraží Žižkov tak například hrozí, že se majitelé jednotlivých pozemků nedokážou dohodnout na tom, kdo z nich má veřejnou vybavenost postavit. Úřady pak nebudou mít páky, jak developery k výstavbě přimět.

„Územní plán musí zajistit dostatečné množství nové veřejné vybavenosti tam, kde je potřeba, a účinně chránit vybavenost v místech, kde ji již máme. Pokud by došlo ke schválení Metropolitního plánu, který toto podceňuje, není šance na nápravu bez značných finančních ztrát na straně města,” potvrzuje ekonomka Eliška Vejchodská, která působí na Fakultě sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Arnika připravila ve spolupráci s týmem odborníků[v] podrobné komentáře k zásadním rizikům, která návrh Metropolitního plánu přináší[vi]. Každý týden zveřejňuje text k jednomu z těchto témat: parky a zelené plochy; doprava; školy, školky a další veřejná vybavenost; mrakodrapy a památková ochrana; dostupnost bydlení; využití brownfields, jako jsou například pozemky pražských nádraží[vii]. Arnika také sepsala pro Pražany návod[viii] na to, jak napsat připomínku k Metropolitnímu plánu. Až do konce července je poradna Arniky připravena odpovídat na dotazy dotazů.

Metropolitní plán se stane nejdůležitějším podkladem pro rozhodování stavebních úřadů a ovlivní podobu Prahy na několik příštích desetiletí. Bude mít zásadní dopad na život a majetek všech obyvatel Prahy, kteří mají právě v červenci možnost do finální podoby zasáhnout. Už teď si mohou plán prohlížet a podívat se, jak ovlivní místo jejich bydliště. Lhůta pro podání připomínek je 30 dnů a poběží od 27. června do 26. července. Arnika vysvětluje Pražanům souvislosti Metropolitního plánu na webu ZDE.

Poznámky:
[i] Metropolitní plán chce umožnit developerům zastavět většinu parků a zelených ploch Prahy (více ZDE)
[ii] Podrobný popis plánovaných změn na sídlišti Ďáblice najdete ZDE
[iii] Petici petici „Stop výstavbě vysokopodlažních budov“ podepsalo už více než 6700 lidí. Společné prohlášení zástupců 29 bytových domů na sídlišti Ďáblice najdete na webu ZDE. S příliš masivní výstavbou a rušením veřejné vybavenosti nesouhlasí ani Městská část Praha 8 (ZDE)
[iv] Pro více informací kontaktujte prosím Evu Valvodovou ze spolku Krásné Kobylisy na 776 135 371
[v] Tým odborníků, kteří se podílejí na zpracování připomínek, ZDE
[vi] Podívejte se na video z kampaně Spravujeme Metropolitní plán ZDE
[vii] Pomozte spravovat Metropolitní plán na Facebooku (ZDE)
[viii] Návod Arniky pro podávání připomínek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …