Arnika: Česká televize - Kuřecí oligarcha drtí ukrajinskou přírodu i vesničany

22.12.2017 13:37

“Lidé se budou bránit do krve,” říká rozhodně Katerina Onopriienko v dokumentu Oligarcha a zlatá klec. Ten v neděli odvysílala Česká televize a jako jedna z prvních u nás tak informuje o kontroverzních aktivitách ukrajinského agroholdingu MHP.

Arnika: Česká televize - Kuřecí oligarcha drtí ukrajinskou přírodu i vesničany
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Jeho majitel, Jurij Kosjuk, je jedním z nejbohatších obyvatel země a poradcem prezidenta Porošenka. Jeho podnikání však doprovází řada podezřelých okolností. “Do těchto průmyslových farem se investuje i z našich peněz,” připomíná v reportáži Martin Skalský z české nevládní organizace Arnika. MHP navíc plánuje rozšiřovat své podnikání také do zemí Evropské unie, aktuálně proniká na Slovensko.

Dokument sledujte na webu České televize ZDE

S protesty a odporem místních obyvatel se konglomerát Myronivsky Hliboprodukt (MHP) potýká už několik let. Důvodem je dopad průmyslové výroby masa na okolní prostředí.

“Čerkaská oblast má nejlepší zemědělskou půdu v Ukrajině. A je velká škoda, že právě na této nejúrodnější půdě se staví… prostě továrny. To je průmysl, tomu nemůžeme říkat farmy,” objasňuje Vladlena Marcinkjevič z kyjevské organizace Ecoaction a z jejího hlasu je znát bolestné zklamání když problematiku shrnuje: “Nejlepší půdu zalévají betonem.”

O drastických dopadech na život místních mluví také Viktoria Dorochová přímo u výpustě závodu, z něhož prýští rezavě hnědý proud splašků. “Trápí nás to, protože z toho jde hrozný smrad. Voda bývá tmavě žlutá, hnědá i s pěnou,” popisuje obyvatelka města Kaniv v Čerkaské oblasti a pokračuje vyprávěním o shnilém kuřecím mase, které před časem ze stoky vyplavalo.

Protestní hlasy místních ale MHP často ignoruje. Na společnost se dokonce snesla obvinění z fyzického napadení místních obyvatel, Volodymyra Suchoparu a starostu Vasyla Tkačenka brutálně zbili neznámí útočníci. V obou případech jen krátce poté, co se proti činnosti MHP veřejně postavili.

Banka jako kontrolor selhává

MHP čerpá opakovaně úvěry od mezinárodních finančních institucí – Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) nebo Evropské investiční banky. Jen v roce 2010 činila částka více než půl miliardy dolarů. Minulý týden EBRD přiklepla holdingu půjčku 25 milionů dolarů na stavbu bioplynové stanice.

“Evropské banky operují s penězi daňových poplatníků, takže by nás mělo zajímat, kam ty peníze jdou, co se s nimi děje, a za jakých podmínek,” předkládá Martin Skalský z Arniky důvody, proč jde o palčivý problém nejen obyvatel Ukrajiny. Proč instituce, která má za úkol budování tržního hospodářství a demokratického prostředí, podporuje struktury porušující evropské hodnoty a standardy na ochranu životního prostředí i zdraví lidí?

Podle Iryny Golovko z organizace CEE Bankwatch Network je důvodem diskutabilních dotací špatný odměňovací systém: „Bankám jde hlavně o bonusy, které závisí na tom, kolik projektů se každý rok úspěšně uzavře a na hodnotě těch projektů,” vysvětluje důvody, proč evropské banky investují do Kosjukových kritizovaných, ale výnosných podniků.

Agroholding vyprodukuje téměř 600 tisíc tun masa ročně, což představuje asi 110 milionů zabitých zvířat. Více než pětina produkce je přitom určena pro vývoz, z velké části do zemí EU. Impérium Jurije Kosjuka má za cíl evropskému trhu postupně dominovat, v roce 2017 byly proto otevřeny závody MHP na Slovensku a v Polsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…