Arnika: Ekologické organizace žádají odstoupení ředitele ČIŽP. Při vyšetřování otravy Bečvy úřad totálně selhal

24.03.2021 14:21

Vyšetřování největší ekologické havárie posledních desetiletí provází vážné pochybnosti. Hlavním důvodem, proč ani po půl roce česká veřejnost nezná viníka, je podle mnoha odborníků naprosto nezvládnutý a netransparentní postup České inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Arnika: Ekologické organizace žádají odstoupení ředitele ČIŽP. Při vyšetřování otravy Bečvy úřad totálně selhal
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Nejde o jediný problém. Na podzim loňského roku opustili inspekci všichni zaměstnanci oddělení CITES včetně šéfinspektorky, kteří instituci vybudovali mezinárodní renomé v boji proti pašerákům s chráněnými zvířaty.

Anketa

Má být Slavia potrestána za údajné rasistické napadení hráče Glasgow Rangers?

4%
96%
hlasovalo: 10277 lidí

Ekologické organizace sdružené v asociaci Zelený kruh žádají ředitele Erika Geusse v otevřeném dopisu o odstoupení ZDE.

„Žádáme, aby ředitel Geuss vyvodil z celé situace osobní odpovědnost. Pouze funkční instituce s novým vedením bude do budoucna zárukou nekompromisního dohledu nad ochranou životního prostředí, transparentního šetření poškozování přírody a hlavně prevence havárií obludných rozměrů, jakých jsme byli svědky v případě Bečvy,“ říká Kamil Repeš z Arniky.

Zelený kruh považuje za vážnou chybu ředitele Geusse také hromadný odchod zaměstnanců oddělení mezinárodní ochrany biodiverzity a CITES vedeného Mgr. Pavlou Říhovou. „Za tímto hromadným odchodem stály nevyhovující podmínky ze strany vedení ČIŽP, a rovněž pak přímo osobní přístup ředitele Geusse. Oddělení CITES se podílelo na odhalení desítek pokusů o nelegální vývozy živých zvířat nebo výrobků z nich. Hromadný odchod zaměstnanců je přímou hrozbou pro ochranu ohrožených druhů živočichů a rostlin, jež jsou žádaným a výnosným artiklem v rámci nelegálního obchodu a je o to skandálnější vzhledem k tomu, že ČR je známá např. jako množírna kočkovitých šelem,“ vysvětluje Barbora Bartušková Večlová ze Svobody zvířat.

Jan Freidinger z Greenpeace dodává: „Kauza Bečva zásadně podlomila důvěru v ČIŽP. A to nejen kvůli pochybnostem ohledně samotného průběhu vyšetřování havárie, ale především kvůli postoji ředitele Geusse, který bagatelizuje veškeré důkazy o zpackaném vyšetřování a špatné komunikaci ohledně havárie ze strany ČIŽP. Tím nejenže prohlubuje nedůvěru v jím vedenou instituci, ale znemožňuje i jakoukoliv nápravu a přijetí opatření, které by zamezily opakování podobné situace v budoucnu. Proto je na místě jeho odchod a zodpovědný výběr nového vedení, které vrátí ČIŽP ztracenou kredibilitu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…