Arnika: Nejkrásnější fotografií ankety Alej roku je snímek aleje u Malčína na Vysočině

23.01.2019 17:45

Ve fotosoutěži ankety Alej roku letos zvítězil snímek aleje u Malčína od Lubomíra Měkoty. Rozhodli o tom patroni, kteří vybírali z nominovaných alejí.

Arnika: Nejkrásnější fotografií ankety Alej roku je snímek aleje u Malčína na Vysočině
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Na druhém místě se umístila fotografie strážnické zámecké aleje v Jihomoravském kraji od Ludvíka Sukupa. Zaujala také poutní cesta z Andělské Hory ke kostelu sv. Anny v Moravskoslezském kraji od Vojtěcha Venského.
Porota složená z patronů ankety udělila první místo Lubomíru Měkotovi za snímek javorové aleje mezi Tisem a Malčínem na Vysočině, která před pár lety prošla revitalizací. Autor vítězného snímku se může těšit na digitální zrcadlovku Canon.
„Javorová alej u Malčína mi na první pohled padla do oka. Jsou to krásné vzrostlé stromy. Místo má své kouzlo a jistě i historickou minulost. Působí zvláštním klidem a tajuplností, což jsem se snažil zachytit ve své fotografii,“ uvedl vítěz Lubomír Měkota.
Více o aleji u Malčína ZDE.

Porota druhým místem ocenila Ludvíka Sukupa za snímek platanové aleje vedoucí k zámku ve Strážnici v Jihomoravském kraji. Na vítěze druhého místa čeká kompaktní tiskárna Canon.
„Bývám u zámeckého parku ve Strážnici. Celé mládí sem v parku prožíl a táto alej, to byl a je klenot. Nechal ju vysadit zámecký pán František Antonín hrabě Magnis. Je kouzelná v každém ročním období, ale nejkrásnější je na podzim, dyž sa zbarví do zlatohnědého hávu. Je fotogenická, chodíjů ju fotit aj cizinci a na podzim sem tam mlůvíl aj z Polákama, dojeli kvůli ní,“ řekl Ludvík Sukup.
Více o zámecké aleji ve Strážnici ZDE.

Třetí místo obsadil Vojtěch Venský za snímek smíšené aleje k Anenskému vrchu u městečka Andělská Hora v Moravskoslezském kraji, kterou tvoří 257 vzrostlých stromů. Na bronzového autora čeká stolní inkoustová tiskárna Canon.
„Krásná a zdravá, letitá alej, protkaná zastaveními křížové cesty. Vyzařuje z ní síla a majestátnost spojená ve svém vrcholu s duchovním místem poutního kostela sv. Anny. V její paměti je uloženo velké množství poutníků, kteří tudy prošli a cestou zde zanechávali svoje starosti a hledali novou sílu. Zažil jsem tam krásné chvíle při svítání nebo západu slunce,“ dodal Vojtěch Venský.
Více o aleji k Anenskému vrchu ZDE.

Vítězné fotografie letos vybírali patroni, kteří převzali záštitu nad anketou Alej roku:
Sestry Havelkovy – zpěvačky
Iva Hüttnerová – malířka
RNDr. Václav Cílek, CSc. – spisovatel, geolog a klimatolog
RNDr. Václav Větvička – botanik, spisovatel a publicista
Marie Hrušková – spisovatelka, scenáristka a pedagožka
doc. Ing. Petr Kučera, Ph.D. – vedoucí Ústavu plánování krajiny Zahradnické fakulty v Lednici Mendelovy univerzity v Brně
Jan Cága – fotograf
Ing. Jana Moučková – ředitelka AUDIT DANĚ CZ s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec