Arnika: “Nezávislá” soutěž na podobu nové čtvrti u Masarykova nádraží opět v režii Penty. Navzdory všem slibům

21.12.2020 20:46

Místo slibované nezávislé anonymní mezinárodní urbanistické soutěže na podobu čtvrti na nejcennějších stavebních pozemcích v centru Prahy proběhne pouhý soutěžní workshop. Podmínky jsou nastaveny tak, aby si developer vybral pouze to, co se mu nejvíc hodí. Rozhodla o tom dnes Rada hl. m. Prahy (1), přestože dohoda o spolupráci s Pentou (2) slibovala nezávislou soutěž.

Arnika: “Nezávislá” soutěž na podobu nové čtvrti u Masarykova nádraží opět v režii Penty. Navzdory všem slibům
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

“Město jako vždy rozhoduje o velkých developerských projektech v době svátků a dovolených, aby další nadbíhání developerům proběhlo bez povšimnutí. Díky tomu si následně Penta určí podmínky a vybere vítězný návrh, který ho má regulovat. To je jako kdyby jste nechali pacienta léčit farmaceutickými firmami místo lékařem,” upozorňuje Václav Orcígr z Arniky.

Stejně jako v případě architektonické soutěže na podobu náměstí vedle Masarykova nádraží půjde o podjatou soutěž (3). Zadavateli jsou ČSAD Praha holding a Masaryk Station Development (4), dceřiná společnost Penta Investments, a organizátorem ONplan, který se podílel na projektu revitalizace okolí Masarykova nádraží a řešil veřejnou participaci (5). Pořádání nezávislých soutěží bez vlivu developerů má ale svůj jasný důvod. Cílem je vybrat návrh, který nejlépe vyřeší potřeby obyvatel a města a nikoliv potřeby stavebníka. Sliby o nezávislosti a otevřenosti náměstka Petra Hlaváčka (6) i předsedy Výboru pro územní rozvoj hl. m. Prahy Petra Zemana nelze tedy brát vážně.

Soutěžního workshopu se má zúčastnit zhruba pět týmů vybraných na základě portfolií. Formálně tím bude podmínka otevřenosti soutěže splněna. Dále má developer prostor vybrat si, co se mu hodí. Podle Petra Paličky z Penty může dokonce vyhrát ateliér Zaha Hadid Architects, autor ostře kritizovaného návrhu zlaté věže (7) u Masarykova nádraží. Koncepce a návrh pak budou konzultovány na několika workshopech. Výsledkem tedy nebude nezávislé odborné řešení, ale návrh, který bude vyhovovat developerské firmě.

Ukázkový střet zájmů nerušeně pokračuje. Zadání soutěžního workshopu bude vycházet z podnětů na změny územního plánu (8), k nimž podkladovou studii zpracovalo architektonické studio Jakub Cigler Architekti (9), dlouhodobý spolupracovník developera, města a zároveň lokální partner Zaha Hadid Architects. Jde o stejné studio, které zpracovalo finální podobu kontroverzní zlaté věže u Masarykova nádraží.

Ani společnost ONplan není nezávislým subjektem, přitom určuje podmínky a průběh celé soutěže. Podílela se na organizaci veřejné participace ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje a Pentou. O nekvalitně připraveném participativním procesu (10), který spolufinancovalo město a Penta, svědčí nízká účast a neschopnost odpovídat na dotazy a podněty od občanů. Například převládající podněty na vznik parku nebyly do projektu vůbec zapracovány. To bylo vyřešeno přidáním květináčů na fasády zlaté věže Zahy Hadid (11). Výsledkem participace jsou tak především PR fotky na webu developera (12).

Chceme, aby Praha byla příjemná pro život a dostupná všem.

Poznámky:
1) Program 44. jednání Rady HMP, které se koná dne 21. 12. 2020 ZDE
2) Praha po uzavření dohody s Pentou ztratí kontrolu nad první etapou projektu Zahy Hadid u Masarykova nádraží ZDE
3) Soutěž na revitalizaci náměstí u Masarykova nádraží je zásadně neférová. O vítězi má rozhodnout podjatá porota (ZDE)
4) O projektu přestavby ZDE
5) Revitalizace Masarykova nádraží a jeho okolí ZDE
6) Odpověď Petra Hlaváčka na dotaz Arniky ZDE
7) V naprosté tajnosti: Projekt Zahy Hadid u Masarykova nádraží získal územní rozhodnutí (ZDE)
8) Podněty 299/2019, 261/2019 a 569/2019 - severovýchodní část Masarykova nádraží a nádraží Florenc ZDE
9) Smlouva o dílo - Koncepční rozvaha Florenc ZDE
10) Konzultace návrhu revitalizace Masarykova nádraží a jeho okolí s veřejností ZDE
11) Zaha zezelenala. Penta ukázala finální podobu přeměny pražské Masaryčky (ZDE)
12) Fotogalerie na webu Masaryckaspojuje.cz ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…