Arnika: Praha ustoupila zájmům Penty, vzdala se vlivu na podobu Masarykova nádraží

23.09.2017 8:17

Pražští zastupitelé na zasedání 14. září požehnali jednomu z největších developerských projektů posledních dekád, přestavbě Masarykova nádraží. Schválením smlouvy umožnili, aby skupina Penta zcela zastavila své pozemky, aniž by podle stavebního zákona musela na jejich části vysázet zeleň. Tuto povinnost za ni převzal magistrát za peníze Pražanů. Podle sdružení Arnika jde o ukázkový příklad úspěšného lobbyingu developerů na magistrátu, jehož výsledek poškodí rozvoj Prahy.

Arnika: Praha ustoupila zájmům Penty, vzdala se vlivu na podobu Masarykova nádraží
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

„To, že developeři neuvažují o dopadech svého podnikání, mě nepřekvapuje. Šokující ovšem je, že zájmy Pražanů nehájí magistrát. Centrum Prahy už nyní trpí nadměrnou automobilovou dopravou a neúnosně vysokými teplotami v létě. Pokud chce Penta centrum zastavovat dalším betonem a přivádět další auta, musí nabídnout více než jen kanceláře, obchody a nový asfalt na ulici,“ komentuje rozhodnutí zastupitelů Vendula Zahumenská, právnička z Centra na podporu občanů spolku Arnika.

Kultivace prostoru Masarykova nádraží a jeho okolí je nutná. Přesto smlouvy, které developeři s městy uzavírají, by neměly v žádném případě směřovat ke snížení laťky stanovené zákonem. V metropolích vyspělého světa je však běžné, že soukromé společnosti v rámci výstavby komerčních budov zároveň přispívají investicemi na řešení veřejného prostoru, zeleně, veřejné dopravy nebo veřejné vybavenosti. V České republice se podobné dohody objevují jen zřídka.

”Penta svou investicí vůbec nepočítá s podílem na řešení zklidnění magistrály, ani tepelného a smogového ostrova mezi Florencí, Masarykovým a Hlavním nádražím. Z pohledu udržitelného a komplexního rozvoje centra města je projekt Penty absurdní a v jasném rozporu se stavebním zákonem. K podobným investicím dochází díky nekonečnému odkládání Metropolitního plánu Prahy. Za standardních okolností by taková výstavba nebyla vůbec možná,” podotýká architekt a urbanista Tomáš Vích z Centra pro podporu občanů spolku Arnika.

Arnika v současnosti dokončuje analýzu právní úpravy týkajících se smluv o rozvoji území. Ve spolupráci s advokáty připravuje návod, jak mohou obce uzavírat smlouvy s developery ve prospěch občanů a ve prospěch rozvoje obce.

„Hlavním pravidlem pro uzavírání smluv mezi městy a developery je otevřenost, komunikace s veřejností, dobrá znalost toho, co ve městě chybí a jaká infrastruktura je zapotřebí. V případě smlouvy s Pentou nikdo nepředpokládal, že se v programu zastupitelstva objeví pod názvem ,návrh na schválení započtení plochy pozemků hl. m. Prahy pro výpočet koeficientů míry využití území pro Prague CBD, s.r.o.´,” hodnotí postup Zahumenská a dodává: “Protože o jednání dopředu nikdo netušil, vyhnuli se zastupitelé veřejné debatě. Praha se tak lacino vzdala vlivu na jedno z jejích nejstrategičtějších území.“

Více informací o kauze ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…