Arnika: Stát neplatí za ekoporadenské služby, sám ale poradit neumí

24.05.2013 16:28

Místo aby Ministerstvo životního prostředí podpořilo například poradenství pro zdravé životní prostředí v Česku, rozhodlo se miliardy nalít doslova do tunelu (1). Tak hodnotí sdružení Arnika přesun prostředků u Operačního programu Životní prostředí. Přitom služby ekoporaden využívají tisíce lidí v celé republice.

Arnika: Stát neplatí za ekoporadenské služby, sám ale poradit neumí
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Jen Arnika vyřídila v minulém roce téměř osm set dotazů a jako jedna z mála poskytovala bezplatné služby od Aše až po Jablunkov. Nejvíce lidé potřebovali právní rady, jak se mohou účastnit rozhodovacích procesů v případech, kdy docházelo k poškozování jejich práv nebo ohrožení přírody a životního prostředí.

Tematicky pak dotazy souvisely nejvíce s ochranou stromů a povolováním nových staveb.

Kompletní zpráva o činnosti Ekoporadny Arniky je ke stažení na http://arnika.org/zpravy-o-cinnosti-poradny

„Zájem o ekoporadenské služby neopadá a jejich dopad je jednoznačně pozitivní. Zvyšují povědomí lidí o právu účastnit se rozhodovacích procesů a pomáhají chránit naše životní prostředí. Už proto by si je měl stát u neziskových organizací objednávat, protože suplují jednu z jeho činností. Ministr Chalupa to ale zřejmě nechápe a důsledek je takový, že se celostátnímu ekoporadentví podle aktuálních statistik věnovalo několik málo posledních organizací včetně Arniky.

Bohužel zdroje neziskových organizací na služby pro veřejnost nejsou bezedné,“ říká vedoucí Centra pro podporu občanů Martin Skalský z Arniky.

Lidé si zvykli obracet se na ekoporadny s celou řadou dotazů. Dodržování zákonů, vymahatelnost práva a otevřenost úřadů totiž stále není na dostatečné úrovni a problémů spojených s kvalitou životního prostředí neubývá. Oproti roku 2009 ale klesla meziročně podpora sítí středisek environmentální výchovy a poradenství ze zdrojů Ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí o takřka 50 milionů korun. Pokud stát nebude nadále ekologické poradny podporovat, hrozí, že budou muset zastavit nebo významně omezit svou činnost.

„Činnost ekoporaden, které občanům poskytují své služby zdarma a v mnoha oblastech, je nezastupitelná pro rozvoj občanské společnosti i ochranu životního prostředí. Pomáhali jsme lidem najít cestu, jak pomocí právních prostředků, uplatnění odborných argumentů, informování spoluobčanů, vyjednávání s firmami a politiky řešit konkrétní problémy. A z mnoha příkladů víme, že tato snaha byla úspěšná. Lidé takovou podporu potřebují, protože ve sporech s úřady, politiky nebo velkými firmami je občan vždy ten slabší. V ekologických kauzách navíc lidem nejde o jejich vlastní prospěch, ale ve svém volném čase hájí veřejný zájem. Proto nám připadá nefér, aby za poradenské služby museli ještě platit,“ dodává Skalský.

Poznámky:
(1) Podrobnosti jsou k dispozici v článku „Hnutí Duha: MŽP může přijít až o 9 mld. Kč z operačního programu“ ze dne 22. května 2013: http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/zpravy/hnuti-duha-mzp-muze-prijit-az-o-9-mld-kc-z-operacniho-programu/941705?utm_source=rss&utm_medium=feed 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…