Arnika: V naprosté tajnosti získal projekt Zahy Hadid u Masarykova nádraží územní rozhodnutí

23.04.2020 20:27

Obchodně administrativní komplex Masaryk Centre 1 získal územní rozhodnutí od stavebního úřadu Prahy 1. Dvě obří až devítipatrové budovy jsou součástí rozsáhlého projektu u Masarykova nádraží[i], který zásadně ovlivní život nejen Prahy 1[ii]. Skupině Penta Investments podařilo docílit, aby do projektu nemohla veřejnost zasahovat. Zapojit se nemůže řada dotčených sousedů, odborníků ani autoři připomínek v procesu EIA - spolky Arnika, AutoMat a Klub Za starou Prahu. K zahájení výstavby nyní investorovi zbývá dostat stavební povolení.

Arnika: V naprosté tajnosti získal projekt Zahy Hadid u Masarykova nádraží územní rozhodnutí
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

„Věřili jsme, že se nám zákonnou cestou podaří prosadit úpravy projektu, na kterých panuje obecná shoda. Bohužel, povolování staveb na Praze 1 je pouhá fraška. Je vidět, že úředníci i samospráva včetně Institutu plánování a rozvoje hájí soukromé zájmy navzdory velké části obyvatel Prahy a rozhodují v naprosté tajnosti,“ upozorňuje Václav Orcígr z Arniky.

Přestože zastavěná plocha, výměra podlažních ploch i objemová kapacita zůstaly shodné s původním záměrem, developerovi stačilo provést drobné změny a projekt přejmenovat, aby se o povolení dvou budov rozhodlo bez návaznosti na dokončený proces EIA. Do budoucí podoby vznikající čtvrti dokonce nemohou zasahovat ani vlastníci bytů z blízkého okolí, na které bude mít stavba bezprostřední dopad.

Na rozdíl od drobných staveb, jako jsou půdní a dvorní vestavby, stavební úřad Prahy 1 neoznámil u megalomanského projektu na úřední desce ani zahájení řízení, ani vydání územního rozhodnutí ze 17. dubna 2020. Informoval pouze vybrané účastníky a majitele nejbližších pozemků.

„Stačily kosmetické úpravy v projektu, aby úřady přestaly názory odborníků brát vážně a staly se pro ně jen ‘subjektivním negativním hodnocením hmoty a vzhledu‘. Přestože jde o stejně objemnou a vysokou budovu jako v původním projektu, magistrátním památkářům to nevadí a s klidem odkývnou, že navrhovaná stavba ‘harmonicky vstupuje do lokality, třeba i ve formě dominanty’,“ upozorňuje Kateřina Bečková, předsedkyně Klubu Za starou Prahu.

„Negativní dopady této stavby pro město dalekosáhle přesahují její přínos. Stavba nerespektuje regulativy stanovené platnými zásadami územního rozvoje. Mimo to způsobí další nárůst znečištění ovzduší v centru města prostřednictvím dalších tisíců aut,“ podotýká Michal Lehečka z Laboratoře udržitelného urbanismu spolku AutoMat.

Stavební úřad vytrvale odmítá vyslyšet výtky odborníků nebo sousedů z okolí. Předimenzovaný projekt uprostřed tepelného ostrova představuje obrovskou zátěž, výrazně zahustí zástavbu a rozpálí území[iii]. Nadměrná výška budov navíc narušuje hodnotný urbanistický charakter s jeho historickými dominantami. Projekt kritiku schytal také za čistě komerční využití budov, které je v rozporu se Zásadami územního rozvoje hlavního města Prahy. V centru sužovaném hustou dopravou navíc přibudou další auta a s nimi vyšší prašnost a hluk. Sporné jsou dopravní dopady kolem pěti set nových parkovacích stání celého záměru nebo řešení cyklistické dopravy, které odporuje městským strategiím.

Poznámky:
[i] Central Business District na webu Penta Real Estate ZDE
[ii] Otázkám, které projekt vyvolává, se věnoval pořad Nedej se vysílaný Českou televizí (ZDE)
[iii] Microsite věnovaná projektu ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…