Asociace cestovních kanceláří: V roce 2017 se v ČR ubytovalo přes 20 milionů turistů

09.02.2018 9:16

Obliba České republiky rostla významně i v roce 2017, kdy hranice počtu hostů přesáhla poprvé v historii 20 milionů ubytovaných v rámci hromadných zařízení.

Asociace cestovních kanceláří: V roce 2017 se v ČR ubytovalo přes 20 milionů turistů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Praha

Nárůst je patrný jak v rámci domácí návštěvnosti o 7,7 %, ale také zahraničních návštěvníků o 8,1 %. Zvýšil se i počet přenocování, kdy počet nocí dosáhl 53,3 milionu, což bylo o 3,6 milionu více než v předchozím roce. Pozitivní výsledky vykazují všechny regiony České republiky. Tradičně se ve vysokých číslech drží Jihomoravský kraj, kde se návštěvnost zvýšila o 14,6 % příjezdů a 14,9 % přenocování. Více než 10% hranici ve zvýšení příjezdů dosáhly další čtyři kraje, a to Plzeňský, Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský.

Nejvíce zahraničních turistů k nám míří tradičně z Německa, a to v počtu téměř 2 miliony. Dále pak Slováci s nárůstem 7,2 %, Polsko s nárůstem 6,9 %. Dle údajů se vrací i dříve početní návštěvníci z Ruska, kdy jich přijelo do České republiky o 35,3 % více než v roce 2016. Návrat je postupný také u hostů z Ukrajiny a potěšující je nárůst turistů z pobaltských zemí - Estonska, Litvy a Lotyšska, kde 12% nárůst představuje více než 100 tisíc turistů. Pozitivně se vyvíjí počet příjezdů zejména turistů z Jižní Koreje o více než 28,2 % a dále pak ze Spojených arabských emirátů a Saudské Arábie, kde čísla dosahují téměř 20% nárůstů. Velmi propagovaná Čína, se kterou má Česká republika navázáno několik přímých linek, dosahuje také navýšení v počtu turistů. Celkově jich v loňském roce přijelo již 491 648, což je o 38 % více.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…