Asociace exportérů: Českému průmyslu chybí 70 tisíc dělníků

13.04.2016 18:32

Asociace exportérů vyzývá vládu: uvolněte vízovou politiku

Asociace exportérů: Českému průmyslu chybí 70 tisíc dělníků
Foto: Asociace exportérů
Popisek: Asociace exportérů, logo

I když vláda očekává další růst exportu, lepší bilanci zahraničního obchodu a tak i růst HDP, český průmysl už stojí na hranici svých možností. Jedním z důvodů je stav trhu práce. Na něm aktuálně chybí tisíce vysokoškoláků strojařů, elektrotechniků, chemiků, expertů textilního průmyslu. V tuto chvíli pociťuje ale průmysl jako aktuální a mnohem horší problém nedostatku dělníků. „Odhadujeme, že jich chybí minimálně 70 tisíc,“ varuje předseda Asociace exportérů Jiří Grund.

„Míra nezaměstnanosti v ČR sicev březnu dosáhla 6,1 %, průmyslové regiony ale vykazují nezaměstnanost hluboko pod touto úrovní,“ doplňuje místopředseda AE Otto Daněk. Jeho slova potvrzují statistiky: v okrese rychnov nad Kněžnou je míra nezaměstnanosti jen 2,5 %, Praha - východ vykazuje 2,5 %, Mladá Boleslav 3,2 %, Rokycany 3,4 %, Benešov 3,5 %, Praha - západ 3,7 %, Jičín 3,8 %. V tuto chvíli existuje v ČR 27 okresů, ve kterých je nezaměstnanost 5 % a menší.„Nezaměstnanost menší než 5% lze považovat za nulovou, protože tento podíl populace v ČR nebude nikdy pracovat,“ je přesvědčen Otto Daněk.

Podle analýzy Asociace exportérů (AE) je nyní na trhu práce v součtu více než 117 tisíc volných pracovních míst. Jediným řešením je podle zástupců českého exportního průmyslu „dovoz“ pracovní síly ze třetích zemí. „Jenže vyřízení víza, pracovního povolení a schválení úřadem práce však v tuto chvíli trvá 9 – 14 měsíců,“ upozorňuje předseda AE Jiří Grund. Další omezující podmínky – například na minimální platy cizinců ze třetích zemí a obory, v nichž mohou za těchto podmínek působit - si podle AE kladou odbory.

„Situace už překročila všechny meze, hrozí kolaps průmyslu, který může na dlouhou dobu poškodit celou naši ekonomiku. Už proto, že ČR má největší závislost ekonomiky na průmyslu z celé Evropy - 47 %,“ zdůrazňuje Otto Daněk.

Tento stav má podle něj i další negativní dopad na malé a střední podniky, které jsou ve všech zemích páteří ekonomiky (v ČR se podílejí z více než 60 % na zaměstnanosti, tvoří 35 % HDP a vytvářejí téměř 55 % přidané hodnoty).

„Tyto podniky jsou brutálně okrádány velkými podniky se zahraničními vlastníky o své zaměstnance. Běžně se stává, že velké podniky si tvoří pořadníky z kontaktovaných zaměstnanců a těmto zavolají pár hodin před nástupem na směnu u stávajícího zaměstnavatele. Zaměstnanec pak v rozporu s pracovním právem, nastoupí bez řádného ukončení pracovního poměru k novému zaměstnavateli, který ho zaměstná bez Potvrzení o zaměstnání (Zápočtový list) a po třech dnech je nucen původní zaměstnavatel rozvázat pracovní poměr na základě hrubého porušení pracovní kázně, protože by jinak musel za tohoto zaměstnance ještě platit sociální a zdravotní pojištění. Malým zaměstnavatelům tak vznikají škody za nesplnění zakázek, které vedou většinou ke ztrátám zakázek dalších,“ popisuje častou praxi Otto Daněk.

Asociace exportérů se proto obrátila dopisem na členy vlády a navrhla možné řešení pro rychlejší nábor potřebných pracovních sil ze třetích zemí (například Ukrajina, Vietnam, Bělorusko, Rusko):

  1. Na základě příslibu práce u konkrétního zaměstnavatele vydat vízum a povolení k pobytu; pouze oproti dokumentům o ukončeném vzdělání a trestní bezúhonnosti v originále na 3 měsíce (překlady jsou většinou pro zájemce o práci v ČR nedostupné/ drahé)
  2. Pokud je se zaměstnancem spokojenost, po uplynutí této doby prodloužit povolení k pobytu na dobu neurčitou, s podmínkou, že daná osoba bude mít po celou dobu pracovní poměr v ČR „V tuto chvíli se toto jeví jako nejrychlejší a nejúčinnější pomoc našemu průmyslu,“ je přesvědčen předseda AE Jiří Grund.

I tímto tématem se bude podrobně zabývat již XVI. Exportní fórum. Mezi hosty je ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, člen bankovní rady ČNB Jiří Rusnok, náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa či ředitel odboru migrační a azylové politiky MVČR Tomáš Haišman.

"Ve čtvrtek 14. 4. zveřejní Asociace exportérů anketu mezi stovkou svých členů, významných českých exportních firem, o situaci na trhu práce a zaměstnávání cizinců."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…