Asociace exportérů: Duben přinesl pozitivní překvapení ve statistice zahraničního obchodu

06.06.2013 11:00

Podle dnes zveřejněných údajů ČSÚ o zahraničním obchodu se v letošním dubnu meziročně v běžných cenách zvýšil vývoz o 6,4 % a dovoz o 1,3 %. Obchodní bilance skončila aktivem 33,0 mld. Kč, které bylo meziročně o 13,0 mld. Kč vyšší.

Asociace exportérů: Duben přinesl pozitivní překvapení ve statistice zahraničního obchodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

První čtvrtina letošního roku se nesla ve znamení špatných čísel z exportu. Duben však přinesl nadějná čísla, která však budou muset být potvrzeny dalšími měsíci. Zatím je tak předčasné hovořit o změně k lepšímu. Za lepší dubnovou statistikou stojí primárně růst vývozu strojů a dopravních prostředků o 4,9 % meziročně a zde je zároveň i klíč k budoucímu vývoji zahraničního obchodu.

Náš výhled na jarní měsíce zůstává i přes optimistické výsledky dubnové statistiky neměnný. Klesající, v lepším případě stagnující, trend bude ještě na jaře i na začátku léta pokračovat. Obrat očekáváme i podle Indexu asociace exportérů na konci léta.

Jiří F. Grund
předseda Asociace exportérů

O Asociaci exportérů

Asociace exportérů byla založena 2002 a je dobrovolným sdružením podle zákona 83/1990 Sb. ve znění pozdějších změn a doplňků. Asociace zastupuje své členy při prosazování společných zájmů, zejména při prosazování průhledného, nediskriminujícího a svobodného podnikatelské prostředí s cílem zachování a zvyšování konkurenceschopnosti tuzemských firem a společností, zejména firem a společností exportních. Asociace jedná s orgány státní správy a s dalšími organizacemi nebo jednotlivci, kteří mohou přispět k prosazení cílů, propaguje své cíle v médiích, organizuje a provádí vzdělávací, společenské a propagační akce zaměřené na dosažení cílů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…