Asociace krajů ČR: Kraje jsou připraveny zajistit distribuci respirátorů učitelům

01.10.2020 17:05

Stát plánuje každému z pedagogů zaslat 10 kusů respirátorů. Logistiku ochranných prostředků by mělo řídit Ministerstvo vnitra ČR, přičemž kraje na svých územích opět mohou aktivovat distribuční systémy, které fungovaly už během jarní vlny koronaviru ve spolupráci s hasiči. Domluvili se na tom během dnešní videokonference hejtmanky a hejtmani společně s ministrem vnitra Janem Hamáčkem a ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou.

Asociace krajů ČR: Kraje jsou připraveny zajistit distribuci respirátorů učitelům
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

Podle 1. místopředsedy Rady Asociace krajů a hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka měly kraje nastavena kontaktní místa pro výdej osobních ochranných prostředků a není problém je opět zprovoznit. „Nyní musí rozhodnout Ústřední krizový štáb, jak celý systém distribuce respirátorů pro učitele bude fungovat, a my na to v krajích okamžitě zareagujeme,“ dodal. Ministr Hamáček upřesnil, že by distribuce respirátorů měla začít v příštím týdnu.

Představitelé krajů také hodnotili průběh hlasování v krajských a senátních volbách voličů v karanténě či v izolaci, které proběhlo na volebních stanovištích drive – in bez problému.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický dále informoval o tom, že jednal o možnosti vyčlenit na území regionů prostory pro občany bez domova a osoby vykázané ze společných domácností. V případě, že by s obcemi s rozšířenou působností řešily zajištění těchto prostor přímo jednotlivé krajské hygienické stanice, měly by kraje jen koordinační roli. Pokud by však nařizovaly vyčlenění objektů v obcích přímo kraje, leželo by na jejich bedrech i samotné financování těchto prostor.

Hovořilo se také o předávání pacientů především z Německa, kteří nyní pobývají v ČR a jsou pozitivní na COVID-19, zpět do SRN. Hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis upozornil rovněž na to, že na společných jednáních se zástupci Bavorska a Saska jsou obě spolkové země ochotny v případě potřeby a nedostatku kapacit převzít pacienty do intenzivní péče. Další okolnosti této formy přeshraniční spolupráce se bude řešit s ministerstvem zdravotnictví.

Nadcházející videokonferenční jednání mají hejtmani v plánu ve středu 7. října 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…