Asociace krajů ČR: Rozvoj zdravotní péče musí být zajištěn ve všech krajích rovnoměrně

27.05.2021 9:39

Asociace krajů ČR požaduje po Ministerstvu zdravotnictví a po Ministerstvu pro místní rozvoj úpravu výzev určených na rozvoj zdravotnictví v rámci dotačního programu REACT-EU. Chce mít jistotu, že finanční prostředky poputují tam, kde je to skutečně potřeba a všechny kraje budou moci nabídnout svým občanům srovnatelně kvalitní zdravotnickou péči. Na jednání Rady asociace krajů ČR dne 26. května o tom informoval její předseda Martin Kuba.

Asociace krajů ČR: Rozvoj zdravotní péče musí být zajištěn ve všech krajích rovnoměrně
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

„Systém příjmu žádostí přece nemůže být nastaven tak, aby jeden kraj neměl srovnatelně kvalitní zdravotnické zařízení, jako kraj sousední a ani neměl šanci ho vybudovat, protože klikl v nějakém počítačovém programu o pár okamžiků později, než měl,“ uvedl předseda Rady asociace krajů Martin Kuba, podle něhož hejtmani na příštím jednání rady, které je plánováno na 8. června, přednesou oběma ministerstvům návrh na novou podobu výzev tak, aby byla spravedlivá pro všechny. „Systém se dá upravit například snížením požadované částky, případně zvýšením finanční spoluúčasti. Tím, že bude žadatel připraven se na projektu podílet, zároveň deklaruje, že ho opravdu potřebuje a má zájem ho realizovat,“ nastínil předseda Kuba, jehož cílem je zajistit rozvoj zdravotní péče rovnoměrně po celé republice.

Požadavek Asociace krajů ČR na úpravu podmínek příjmu žádostí do dotačního programu REACT-EU je reakcí na upozornění ředitelů nemocnic, že o rozdělování miliard z evropských fondů rozhodovala rychlost podání žádosti spíš než kvalita podaných projektů.

Asociace následně potvrdila svoje negativní stanovisko ke stavebnímu zákonu, který byl ve středu 26. května schválen. „Na svém stanovisku trváme a budeme o tom písemně informovat předsedu senátu i předsedy jednotlivých klubů s žádostí, aby ho při svém hlasování vzali v potaz,“ uzavřel Kuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…