Asociace krajů ČR: VZP přinesla na jednání pro zdravotnictví hned dvě dobré zprávy

24.11.2021 20:22 | Tisková zpráva

Snadnější práce mobilních očkovacích týmů a lepší financování domácí hospicové péče. To byla hlavní témata úterního jednání Komise Rady Asociace krajů ČR pro zdravotnictví. Potvrdila to její předsedkyně a hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová, která na jednání komise přizvala i náměstka ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) pro zdravotní péči Jana Bodnára. Ten komisi informoval o lepším financování mobilních očkovacích týmů a navýšení plateb za domácí paliativní péči.

Asociace krajů ČR: VZP přinesla na jednání pro zdravotnictví hned dvě dobré zprávy
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

„Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) si je vědoma důležitosti mobilních očkovacích týmů a je proto připravena jejich činnost finančně podpořit. Konkrétně chceme nabídnout těmto týmům bonifikaci ve výši 8 tisíc korun, který vyplatíme za každý výjezd, na kterém se podaří naočkovat minimálně dvacet našich pojištěnců,“ vysvětlil náměstek ředitele Bodnár a dodal, že peníze bude pojišťovna vyplácet za každý výjezd mobilního očkovacího týmu. Bonifikace bude probíhat pomocí nového specifického výkonu pro mobilní týmy. Neméně důležité je podle něj i podpora domácí paliativní péče, kde je navýšení finančního příspěvku na péči o klinicky nestabilního pacienta a klinicky nestabilního pacienta se závažnými symptomy plánováno k 1. lednu 2022 a to z 1648 korun na 1905 korun u vyššího typu výkonu (80091) a u nižšího typu výkonu (80090) z 1291 na 1487 korun. Technicky bude navýšení provedeno pomocí navýšení hodnoty bodu.

„Toto jsou výborné zprávy. Jsou to dvě věci, které jsme skutečně chtěli a jsou to konkrétní výstupy. Myslím, že všichni kolegové hejtmani z celé České republiky budou spokojeni, protože všichni vnímáme, že hospicová péče, to znamená i mobilní hospicové týmy, jsou dnes na hraně ufinancovatelnosti a z každého kraje je finančně podporujeme. A pokud tedy dojde k tomu, že tyto částky budou navýšené ze strany VZP, tak je to pro nás velmi dobrá zpráva,“ reagovala předsedkyně komise Ilona Mauritzová. Dodala, že je velice ráda za vyslyšení žádosti hejtmanů ohledně mobilních očkovacích týmů. To je podle ní velice přínosné ve chvíli, kdy jsou kraje zahlceny očkováním a výjezdy nejen do sociálních lůžkových zařízení, protože dosud stále chybí adekvátní zapojení praktických lékařů do očkování. „V Plzeňském kraji je do něho zapojeno pouze 30 %“, vyčíslila pro příklad Ilona Mauritzová.

Následně se komise zabývala návrhy, které se týkaly podávání monoklonálních protilátek, a přijala dvě usnesení, která budou zaslána MZ. Třetí přijaté usnesení se týkalo nedostatku těchto látek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…