Asociace poštovních služeb: Protesty zaměstnanců pošty jsou důsledkem chybné cenové politiky státního podniku

22.02.2016 21:42

V souvislosti s dnešními protesty pracovníků České pošty v Praze vydává Asociace poštovních služeb následující stanovisko:

Asociace poštovních služeb: Protesty zaměstnanců pošty jsou důsledkem chybné cenové politiky státního podniku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pobočka České pošty

Dnešní protesty jsou podle našeho názoru důsledkem dlouhodobé cenové politiky České pošty (ČP) v oblasti poštovních i nepoštovních služeb. Domníváme se, že cílem této politiky je udržení dominantního podílu ČP na trhu, často bez ohledu na ekonomickou udržitelnost těchto aktivit.

Zatímco cena služeb ČP pro obyvatele mezi lety 2012 a 2016 vzrostla (doručení obyčejného psaní o 30 procent, poštovní poukázka do 1000 Kč o 31,8 procenta), cena služeb pro firmy stagnuje: jako příklad uveďme rozesílání marketingových materiálů formou tzv. obchodního psaní nebo roznášku propagačních materiálů, které jsou letos v ceníku ČP za stejnou cenu jako před čtyřmi lety. Přitom náklady na zajištění různých služeb vrostly a zároveň klesá objem doručovaných zásilek.

Podle informací, které máme k dispozici, jsou navíc služby ČP reálně zákazníkům nabízeny i za výrazně nižší ceny, než jsou uvedené ve standardním ceníku. Ačkoliv vedení ČP opakovaně tvrdí, že pokles cen je důsledkem liberalizace poštovního trhu, skutečným důvodem je spíše nepochopení liberalizace a skutečných výhod, které má státní pošta oproti konkurenci v tomto procesu.

Tato strategie ve svém důsledku vede k pokřivení tržního prostředí a ve svém důsledku také k přetěžování zaměstnanců pošty. Jsme přesvědčeni, že hospodaření i cenotvorba České pošty, která je státním podnikem, by měly být transparentní, proto snahu odborářů o prošetření hospodaření pošty považujeme za opodstatněnou. Upozorňujeme, že Český telekomunikační úřad jako regulátor poštovního trhu má přístup k detailnímu hospodaření pošty v členění podle typu služeb a má tak k dispozici informace, zda jsou služby nabízeny za férové ceny s ohledem na zaměstnance, zákazníky i rozvoj tržního prostředí. Členové naší asociace o zpřístupnění takových informací žádali, ale ČTÚ jim je neposkytl.


 

Graf: vývoj cen některých služeb České pošty, porovnání 2012 a 2016

Zdroj informací: ceníky České pošty platné v letech 2012 a 2016.

Pozn.: Cena obchodního psaní je uvedena bez DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Část firem kvůli daňovým limitům benefity omezila nebo zrušila

13:21 Hospodářská komora: Část firem kvůli daňovým limitům benefity omezila nebo zrušila

Po zavedení nových pravidel pro zdanění zaměstnanecké benefity zachovalo v nezměněné podobě jen 60 p…