BASF: Plasty letí. Unikátní e-bike se představil v Düsseldorfu

17.10.2013 19:53 | Zprávy

Nové pohledy na materiály na veletrhu K 2013, BASF představí koncept plastového kola a další novinky v použití pokročilých materiálů.

BASF: Plasty letí. Unikátní e-bike se představil v Düsseldorfu
Foto: BASF
Popisek: Plasty letí. Unikátní e-bike se představil v Düsseldorfu

Právě dnes odstartoval veletrh průmyslu plastů a kaučuku K 2013 v Düsseldorfu. V 19 halách bude své produkty, technologie i služby až do 23. října vystavovat více než 3 000 vystavovatelů z celého světa. Nejnovější převratné projekty v oblasti plastových produktů představí i firma BASF, jejíž inovativní jízdní kolo vyrobené z různých typů plastů bude k vidění přímo na veletrhu.

Ačkoli celoplastová jízdní kola nejsou žádnou novinkou, koncept společnosti BASF posouvá hranice designu mnohem dále. Prototyp e-bike, který využívá více než dvacet druhů plastů od polyuretanu přes termoplasty, pěnové materiály a epoxidové pryskyřice až po kompozitní materiály se nazývá Koncept 1865 – Nový pohled na materiály. Název projektu přitom symbolizuje rok, v němž byla společnost BASF založena, a kdy také zároveň vzniklo první jízdní kolo. I proto, vzhledem k historickému odkazu, má vyrobený prototyp podobu vysokého kola, tzv. kostitřasu. Cílem projektu je rozptýlit stojaté vody zažitých představ o výrobních materiálech a ukázat vizi urbanistické dopravy spoléhající se na moderní plasty.

Inovace na dosah

Kromě plastového kola budou moci návštěvníci dále obdivovat prototypy automobilových sedaček vybrané v designerské soutěži nebo koncept elektronicky ovládaných tlumených pojezdů kuchyňského nábytku. V živé show bude navíc společnost BASF demonstrovat vlastnosti unikátního produktu UltracomTM určeného na zpracování kompozitních skořepinových materiálů.

Během veletrhu budou mít návštěvníci na stánku BASF možnost na vlastní oči vidět také výrobu skořepinového obalu sendvičové konstrukce sestávajícího se z několika dílů. V průběhu ukázky uvidí návštěvníci celý výrobní proces zahájený plazmovou úpravou předpřipravených vložek z termoplastového laminátu UltralaminateTM, která zajistí optimální přilnavost, a následné vložení robotem do formy. Dalším krokem bude přelisování laminátu pevným polyamidovým materiálem Ultramid® a měkkým materiálem Elastollan® na bázi termoplastového polyuretanu. Tímto postupem vzniknou poloviny skořepin se schopností spojit se do uzamykatelného pouzdra.

O společnosti BASF

Společnost BASF – The Chemical Company je globálním leaderem v oblasti chemického průmyslu. Společnost má velice široké portfolio zahrnující chemikálie, plasty, stavební materiály, zemědělské produkty i jemnou chemii. Kombinujeme ekonomický úspěch, sociální zodpovědnost a ochranu životního prostředí.

Společnost je spolehlivým partnerem pro prakticky všechna průmyslová odvětví a svým partnerům nabízí produkty o vysoké přidané hodnotě a inteligentní systémová řešení, jež jim umožňují dosahovat stále větších úspěchů. Naše produkty a systémová řešení přispívají k šetrnému hospodaření se zásobami, zaručují zdravou výživu a pomáhají zlepšovat kvalitu lidského života. Náš přínos je shrnut do našeho korporátního cíle: Tvoříme chemii pro trvale udržitelnou budoucnost. Společnost BASF vyvíjí nové technologie s potenciálem hledání odpovědí na globální problémy, jako je změna klimatu, potřeba vyšší energetické efektivnosti a vyšší mobility. BASF zaměstnává více než 110 000 lidí a v roce 2012 vykázala tržby ve výši 72,1 miliard Eur. Akcie společnosti BASF jsou obchodovatelné na akciových trzích ve Frankfurtu (BAS), Londýně (BFA) a Curychu (AN). Více informací o společnosti BASF najdete na internetu na adrese www.basf.com nebo na Social Media Newsroom: www.newsroom.basf.com.

BASF v České republice

Společnost BASF spol. s.r.o., dceřiná společnost BASF SE, patří k předním firmám chemického průmyslu v České republice. Z Prahy a jiných závodů je distribuován celý sortiment inovativních a vysoce hodnotných výrobků skupiny BASF. V roce 2012 měla v České republice skupina BASF 304 zaměstnanců a dosáhla obrat ve výši 522 miliónů Eur. Další informace jsou uvedeny na internetové stránce www.basf.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

válka

Fakt si myslíte, že NATO, což jsme i my, chce válku s Ruskem? Máte proto nějaké důkazy? A myslíte si, že i Ukrajina chtěla válku s Ruskem? Podle mě jediný, kdo chce válku a začalo jí, je Rusko, které by evidentně chtělo obnovit i svůj vliv v Evropě po druhé světové válce.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Plzeňští celníci kontrolovali přepravu vybraných výrobků

22:04 Celní správa: Plzeňští celníci kontrolovali přepravu vybraných výrobků

Celní úřad pro Plzeňský kraj se v měsících dubnu a květnu zapojil do regionální kontrolní akce s náz…