BESIP: O Velikonocích se zvyšuje počet nehod s alkoholem

28.03.2018 10:11

O Velikonocích se zvyšuje závažnost dopravních nehod a svou významnou roli hraje alkohol. Každou 11. nehodu v době loňských Velikonoc zavinili řidiči pod vlivem alkoholu. Velikonoce rovněž přinášejí zvýšenou intenzitu provozu, a tím i rizikové situace. Řidiči by se měli vyvarovat jízdy pod vlivem alkoholu a náročné situace řešit v klidu, nikoliv agresivním chováním.

BESIP: O Velikonocích se zvyšuje počet nehod s alkoholem
Foto: Archiv
Popisek: BESIP - nové logo

V období od Zeleného čtvrtka až Velikonočního pondělí došlo v minulém roce k celkem 1132 dopravním nehodám, při kterých bylo 6 osob usmrceno, 35 osob bylo těžce zraněno a 277 osob bylo lehce zraněno. Z pohledu příčin dopravní nehody vedl s 41,4 % nesprávný způsob jízdy, s 13,3 % následovaný nepřiměřenou rychlostí, v 9,5 % si řidiči nedali přednost a pod vlivem alkoholu havarovalo 7 % řidičů.

Ve srovnání s rokem 2016 bylo zaznamenáno o 119 dopravních nehod více, o 2 usmrcené osoby méně, o 3 těžce zraněné osoby méně a o 2 lehce zraněné více. Z pohledu příčin dopravních nehod opět s 41,1 % vedl nesprávný způsob jízdy, s 12,4 % nepřiměřená rychlost, v 10,6 % nedání přednosti v jízdě a pod vlivem alkoholu havarovalo 6,2 % řidičů. Meziročně tak došlo u dopravních nehod k nárůstu nepřiměřené rychlosti a řízení pod vlivem alkoholu.

„Alkohol se v roce 2017 podílel 4 % všech dopravních nehod, ale ve velikonočním období činil podíl alkoholu na dopravních nehodách dokonce 7 %. Za posledních 17 let je pak z pohledu obětí při velikonočních dopravních nehodách nelepší bilance za rok 2013 a 2011 se třemi oběťmi. Z opačného pohledu je nejhorší rok 2003 s 25 oběťmi“, hodnotí statistiku Tomáš Neřold pověřený řízením Samostatného oddělení BESIP.

BESIP se stejně jako v loňském roce bude spolu s policií podílet na velikonočních dopravně-bezpečnostních akcích zaměřených zejména na alkohol za volantem. Krajští koordinátoři BESIP budou na vybraných místech spolu s policisty oslovovat řidiče a upozorní je na rizika řízení pod vlivem alkoholu. Řidiči, kteří se chovají v souladu s pravidly silničního provozu, dostanou alkohol tester a další motivační předměty.

Jak rychle odbourám alkohol?

Mezi hlavní faktory, které mají na odbourávání alkoholu z těla vliv, patří výška, hmotnost, pohlaví, zdravotní stav a rychlost s jakou alkohol přijímáme. Průměrná rychlost odbourávání alkoholu je přitom cca 0,15 promile za hodinu.

Mějte na paměti, že Velikonoce není jen pondělí. Už ve čtvrtek začínají dětem ve školách prázdniny a tak bude zvýšená hustota provozu na silnicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

7:02 ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

Evropská komise schválila v rámci pravidel EU pro státní podporu český program na podporu výroby ele…